Ќе се подготвуваат два плана за реорганизација на „Фени индустри“со кои комбинатот треба да излезе од финансиската криза. Еден ќе подготват банките а втор стечајниот управник. За тоа од стечајниот судија Валентина Михајловска добија четириесет и петдневен рок. И двата плана за реорганизација ќе ги разгледува и по нив ќе одлучува Одборот на доверители во чиј состав се наоѓаат претставници на Комерцијална и Стопанска банка, на скопски Раде Кончар, МЕПСО и Дирекцијата за големи даночни обврзници на УЈП. Одлуката беше донесена веднаш по неговото формирање и по одржување на извештајното собрание на кое беа утврдени побарувањата на доверителите.

Отепано или отруено од граѓани, најверојатно бездомно било кучето што утринава ги затекнало граѓаните на една патека во Младински парк. За поголем дел од нив глетката била шокантна бидејќи се љубители на домашни животни. Овие граѓани побараа безживотното куче да биде тргнато од местото на кое било убиено.

Се што им дошло при рака на вандалите викендов од урбаната опрема поставена во овие два парка кршеле, откорнале и расфрлале. Глетката што вчера ја затекнале градските комуналци на посочените локации е сторена изминатиот викенд.

Лаги, неработење и неспособност, деструкции и стопирање на капитални проекти од страна на градоначалникот Аце Коцевски кој ги манипулира граѓаните со неработење. Вака денеска ОК на ВМРО ДПМНЕ ја оцени работата на актуелниот Градоначалник на Велес во неговите први 100 дена.

Наноси од дрва и гранки, викендов, донесе на мостот кај Башино Село зголемениот проток на вода во реката Вардар во велешко. Тие веднаш беа отстранети од фирмата што Општината ја има ангажирано за тоа што тој мост не е безбеден па постојано се контролира. И утринава била направена контрола.

За среќа нема повредени во несреќата. Одрон од карпа и земја урна ѕид од куќа во Велес што се наоѓа на улицата „Коле Цветков“ бр 121 сопственост на велешанецот шеесетгодишниот Д.К. делот од карпата се откинала и паднала врз куќата, вчера околу 14 часот кога во куќата се наоѓале тој и неговата сопруга. За среќа нема повредени во несреќата.

Поврзани вести

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново