Порано или подоцна, консументите на онлајн видео игри се нашле во ситуација да се вознемират од доживеаниот пораз до таа мера да избрзано реагираат со пцовки, колнење и сеење клетви како средновековни бабици. Оние кои не сакаат вакви токсични бомбардирања, во чет екранот имаат или вклучено одредени филтри или пак ја имаат целосно деактивирано функција за социјализација. Но, што доколку вие сте гејмерот од кој косата на останатите им се крева нагоре? Што ако вие сте тој што не може да ја контролира примарната потреба за дивјачко однесување и е опериран од вештини за основно функционирање во цивилизираниот свет? Во таа ситуација, на располагање имате две работи, но со оглед на тоа дека само едната е бесплатна, нема непотребно да ви одземаме време со втората, пишува ИТ Форум и објаснува како осумнаесетгодишниот велешанец Виктор Јовев ученик во ОСУ „Коле Неделковски“ ги стекнал нивното внимание со апликацијата што тој ја изработил.

По средбата на претставниците на Здружението на такси автопревозници во Велес со Градоначалникот на Велес, сообраќајниот инспектор и преставник на сообраќајната полиција на СВР Велес , на која таксистите го кренаа повторно гласот против дивите такси превозници, биле поднесени поголем број на барања за полагање на тестови со кои пак се добиваат лиценци за такси превозник. Општинските инспектори и сообраќајната полиција ќе ги продолжат контролите на улиците и прво незаконитоста ќе се санкционира со предупредување.

Општината ќе воведува ред со поставувањето на тезги за продажба на дребулии, гардероба, обувки и други видови на производи кои се продаваат надвор од двата градски пазари. Нема да се толерира нелегалната продажба со одземање на просторот на тротоарите кои се места што треба да ги користат пешаците. Секој што ќе сака да продава ќе мора да се легализира и да добие локација на која ќе може да постави тезга. Вака апелираше Градоначалникот на Велес, Аце Коцевски до оваа категорија на граѓани кои со продажба на ваков вид на стока ја обезбедуваат материјалната егзистенција на семејствата. Тие веќе биле опоменати од општинските инспектори.

Општа Болница Велес во рок од осум дена ќе мора да го плати заостанатиот долг од 2015 до 7 август 2017 година за потрошена вода и собран смет на ЈКП „Дервен“ во висина од 10,5 милиони денари. Исто така и нотарско адвокатските трошоци во висина од 59 илјади и 50 денари. Така пишува во нотарскиот акт со кој Комуналците си ги бараат парите за долгот што пред 7 август, лани, го затекнал новиот в.д директор д-р Димитар Стровјановски. За него документите се зачудувачи бидејќи смета дека несоодветствувале на договорот што произлегол од телефонскиот разговор со новиот в.д директор на ЈКП „Дервен“ за состанок на службите во двете инзтитуции, здравствената и комуналната, за слагање и подготовка на спогодба со која на велешка Болница ќе и се овозможи исплата на рати за стар долг. Д-р Стровјановски тврди дека нов нема бидејќи редовно ги плаќале фактурите кон Дервен. 

Едно од најмалите маала во Велес, покрај „Jаворче“ од дамнина до денес е маалото „Долни град“. Според историски податоци, ова маало, кое се наоѓа на најјужниот дел на градот, е првото населено место со македонско население во стариот град. По заземањето на тогашен Велес од страна на Турците, што се наоѓал на високиот рид над реките Тополка од една и Вардар од друга страна, првите велешани кои го напуштиле стариот град , засолниште нашле најнапред во маалото „Долни град“, па во маалото „Долни Дуќани“, а подоцна и во близина на мостот покрај кој Турците имале изградено населба.

Четири мали главички се гледаа под купот од кебиња и јоргани кога ѕирнав низ прозорецот, без стакло на едниот дел, во една од двете трошни собички на скромниот дом на семејството Усинови во Велес. Надвор беше ладно утро а тие спиеја гушнати и припиени едно до друго затоа што така го победуваат студот во ладната соба што не може да се загрее поради тоа што пари за дрва нема па се штеди за да се запали само стариот шпорет во соседната соба и тоа кога се готви ручек, се грее вода во ѓум за да се искапат децата, да се исперат алиштата, да се измијат садевите и да се исчисти домот.

Поврзани вести

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново