pastrmajlija fin

Подготвувањето на овој Велешки специјалитет е историски поврзан со времето кога Велешани се бореле за својот духовен идентитет, пред се` против фанариотските црковни свештеници што го пљачкале народот , грабајќи ги за себе црковните пари кои сиромашните граѓани ги собирале за црквата. Затоа,најпрвин да го раскажеме историјатот на овој духовен проблем на христијаните во Велес, настан кој е поврзан со првите податоци за подготвувањето на питата-пастрмајлија.

Gjozlemekrupno fin

Велешанката Цвета Србова беше само една од десеттината жени, членки на Организација на жени на Велес, кои денеска пред посетителите на манифестацијата Фестивал на пити и вино го презентираа традиционалниот велешки специјалитет ѓозлеме. Таа го приготвува специјалитетот на традиционален начин по рецепт на своите мајка и баба. Она што е карактеристично за ѓозлемето е приготвување со додавање на малку свинска маст, сирење и малата количина на пастрма што му даваат посебен вкус, рече Србова.

PITA fin

Колешките од скопската текстилна фирма „Текспорт“  и пензионери од основни организации од Битола беа двете групи што претпладнево беа први гости на Фестивалот на пити и вино во Велес. Додека траеа пробите на музичките групи и состави на бината поставена на плоштад „Сармаале“ овие гости на штандовите веќе ги очекуваа првите количини на традиционалниот специјалитет.

GJOZLEME fin

Составен дел од годинешните активности на Фестивалот на пити и вино ќе биде и велешкото ѓомлезе. Традиционалниот специјалитет што исто така се подготвува од тесто, сирење и свинско месо ќе го подготват членките на Организација на жени на Велес. Ѓозлемето ќе се промовира во недела, на 21 октомври, во 14.45 часот.

Bina fin

Се подигнува бината за музичкиот дел на плочникот пред фонтаната на плоштад „Сармаале“ и се поставуваат шаторите под кои се местат штандови, маси, столици, пултови на дел од улицата „8 Септември“. Таму годинава ќе се организира манифестацијата посветена на надалеку познатата велешка пита пастрмалиа. Велес е подготвен да ги пречека сите гурмани на традиционалниот специјалитет што годинава ќе го подготвуваат мајсторите на пастрмалии на „Жито Вардар“, „ Баже Пити“, „Милениум“,„ Аркадија“, „Стара Деспина“ и пицерија „Пица тајм“ додека потребната количина на вино ќе ја обезбедат винариите „Шато Сопот“, „Тиквеш“ и „Стоби“. 

StarVelesso platonski most fin

Велес во 1857 година ги удира темелите на образование на мајчин јазик во Македонија. Тогаш почнува со работа училиштето во параклисот „Свети Ѓорѓија“ во маалото Прцорек на учителот Јордан Хаџи Константинов Џинот. Отварањето на училиштето бил празник во цел Велес. Многумина граѓани, особено имотните, ги запишале своите деца да учат во училиштето.

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново