Откако го одби барањето на бугарски „Енекод“ друг суд да одлучува за стечајот во „Фени“, Врховен даде можност токму Основниот суд во Велес да ја води предстечајната постапка и да утврди постојат ли докази за стечај во комбинатот во кавадаречко Возарци. 

Дваесетгодишниот Алиреза е бегалец од Пакистан, сместен во Центарот во Визбегово, кој за три месеци го научил македонскиот јазик. Тој е музички талентиран. На синоќешниот настан „На кафе со бегалците“ организиран за велешани во кафетеријата „Сити“ тој отпеа две македонски патриотски песни „Слушaм кај шумат шумите, буките“ и „Ја излези Ѓурѓо“. Присутните не останаа рамнодушни. Го наградија со долг и громогласен аплауз. Некој извикуваа и „Браво“.

Одговарјќи на новинарско прашање колку години има и како е задоволен од престојот во Македонија, Алиреза откри дека токму вчерашниот ден, 15 ноември е негов роден ден. Тој податок ја доведе атмосферата до кулминација а македонската хуманитарка Ленче Здравкин му подари торта додека сите присутни граѓани ја испеаја роденденската песна. Тоа ги предизвика солзите радосници во очите на славеникот кој доби парични прилози од сопствениците на кафетеријата „Сити“ и останатите присутни за да си купи роденденски подарок.

Освен Алиреза, на настанот организиран за размена на мислења и подигнување на свеста на велешани за мигрантите и бегалците во Македонија, присуствуваа уште двајца негови пријатели исто така бегалци од Центарот во Визбегово. Нив преведувач им помагаше да ја следат дискусијата на велешани откако беше емитувано емотивно видео во кое неколку баратели на Азил во Македонија ги споделуваат нивните искуства.

Присутните граѓани велеа дека не ги гледаат бегалците како терористи туку како луѓе чии траорни судбини, бегства од војни, убиени членови на семејства, закани од ИСИС ги натерале да заминат од родните земји Сирија, Пакистан и Авганистан. Некои од присутните велешани раскажуваа дека овие бегалци биле причина да се потсетат на прочитаната литература посветена на децата бегалци од Егејска Македонија или за блиските средби со бегалците и барањето на решенија кога тие од Грција се обидувале да влезат во Македонија. Други за следењето на нивниот престој во камповите во Гевгелија и Табановци. Трети за хуманитарната помош во храна, облека, обувки, чај и кафе што граѓаните на Македонија ја собираа а граѓански организации ја делеа за возрасните или за млекото, памперсот и бебешките препарати за хигиена на железничките станици во Гевгелија и Табановци. Четврти го искажаа своето незадоволство што ситни профитери им наплатуваа храна, цигари или велосипеди по наколку пати повисоки цени. Петти за донациите што се носеа во „Куќата на надежта“ како што впрочем се нарекува домот на хуманитарката Ленче Здравкин во Велес. Додека сите заедно пиеја кафе се споделија и ставови за црната кампања, во последните месеци водена во државава, со која преку иницирани референдуми за изјаснување на граѓаните за изградба на станови за бегалците се направи обид да се внесе страв. Тема на дискусија беше и пишувањето на германски медиуми за силувана Германка од мигрант.

Македонија е мирољубива и хумана земја, беше впечатокот на Алиреза и неговите пријатели бегалци.

Целта на настанот, да се подигне свесноста за искуствата со кои се соочуваат овие лица за време на нивното патување меѓукои и потенцијалната опасност да станат жртви на трговија со луѓе, како и да се намали жигосувањето на оваа група на граѓани, на настанот во Велес е постигната, рече Нита Чаволлис од Македонското здружение на млади правници.

- Во начело овој проект се реализира за да им се обезбеди во правна смисла заштита на бегалците. Значи ефектуирање на нивните права, доближување на законодавството итн. Но во друга компонента на проектот да ги соочиме бегалец и граѓанин на Македонија и да видиме што ќе се случи во смисла на доближувањето за да видат дека предрасудите се имагинарни. Овој настан во Велес ми даде можност да почувствувам атмосфера дека резултатот е веќе постигнат барем за оваа група на луѓе кои вечерва се сретнаа со бегалците со надеж дека во секојдневни разговори со своите најблиски, роднини и пријатели, ќе се сподели а тоа после ќе се расшири, пече Мита Чаволис проектен офицер за комуникации и кампањи во проектот за правата на бегалците.

Синоќешниот настан „На кафе со бегалците“ во Велес , кој е дел од проектот на УСАИД за заштитата на правата на мигрантите и бегалците, спроведен од Македонското здружение на млади правници во соработка со Здружението на граѓани за акција против насилство и трговија со луѓе „Отворена Порта“, сепак заврши во домот на Ленче Здравкин каде тројцата бегалци добија пакети со облека, обувки и храна./У.Ј

Во Велес има над 6.000 граѓани со дијабетес што претставува околу 13,5 % од вкупниот број на жители во градот. Загрижува бројката која говори за 20 деца со дијабетес кои се на возраст до 15 години. Бидејќи овие бројки не смеат да се игнорираат од собирот што во центарот на градот, пред споменикот на Кочо Рацин, го организираше Здружението на лица со дијабетес „Шекерче - Лолипоп“ порачаа дека овие бројки не смеат воопшто да се игнорираат. Воедно на 14 ноември, светскиот ден на дијабетесот членовите на ова граѓанско здружение упатија барања за подобрување на животот на лицата со дијабет во Велес.

Неподготвеност и несериозност во работата на СДСМ виде локалната опозиција предводена ВМРО ДПМНЕ поврзани со свикувањето на втората и третата Советот на општина Велес. Нивните образложенија ги содржат аргументите според кои на последната,трета седница, прво советникот др Ненад Коциќ предложил две точки што биле прифатени за потоа едната поради недостаток на материјал да ја повлече.

Дијабетесот не се добива од премногу јадење слатки или чоколади но се добива од конзумирање на нездрава храна и од гојазност. Исто така не се пренесува со тоа што некој ќе ве допре а жените со дијабет стануваат мајки кои раѓаат здрави деца бидејќи веројатноста да биде наследен се кај само од 0,6% до 1% од заболените граѓани. Токму преку едукацијата се руши митот за појавата на дијабетесот тип два што завзема епидемиски размери во светот. Ситуацијата не е поинаква ни во Македонија.

Врховниот ќе треба да одлучи дали велешкиот суд ќе ги испитува условите за отворање на стечајна постапка во кавадаречки „Фени“. Денешното одлагање на рочиштето во Основниот суд во Велес го побара главниот извршен директор на Фени, Рајчо Аљошев Кацаров од бугарската фирма „Енекод“. Тој не одговори конкретно на прашањето дали е подготвен да уплати повисока сума на пари од понудените 3 милиони евра за влезо во кавадаречкиот металуршки комбинат, како што бараа најголемите доверители поточно банките Стопанска, Комерцијална и Сил, но откри нов доверител поточно Управата за јавни приходи која деновиве доставила побарување за неплатени даноци.

Поврзани вести

 

Најново