vtornikKovid19 fin

9.06.2020

Во последните 24 часа направени се 987 тестирања, а регистрирани се 87 нови случаи на ковид-19. Велешани нема а според статистиката на Институтот за јавно здравје и Министерството за здравство noboзаболените се од следниве градови:

tamara finfin

8.06.2020

Падна првата пресуда за случајот поврзан со смртта на малата Тамара Димовска од Велес. Условна казна затвор една година доби претседателката на управниот одбор на Фондот за здравство на која и се судеше во одвоена постапка. Судијата Марин Станевски ја донел ваквата пресуда во која се условува поранешната претседателка на управниот дека ќе оди во затвор само ако во рок од три години направи ново кривично дело.

Veleszgradi fin

8.06.2020

Заврши уште еден продолжен викенд во кој на сила беше полициски час. СВР Велес денеска ја објави статистиката за нарушување на забраната за движење.

Filipce fin

4.06.2020

Министерот за здравство Венко Филипче го повика Митрополитот на Повардарската епархија, Агатангел, да го повлече повикот до верниците да ги посетат храмовите бидејќи гробиштата за Духовден ќе бидат затворени.

Recani1 fin

4.06.2020

Ќе се гради магистрална водоводна линија во должина од 795 метри за водоснабдување на жителите на населбите Речани, Трпезица, Дурутовец, Чолошево и Урбанистичкиот блок на „Езеро Младост”. Водоводната линија ќе се протега од Железен Мост до пристапниот пат поточно надвозникот за населба Весела Долина кај Речани. Учеството на ЈКП „Дервен“ е со набавка на инсталаторска опрема.

Kocevski 4.06

4.06.2020

Велес и во минатото и денес е израз на соживотот и сплотеноста на граѓаните од различни етнички заедници и вери. Кога сите заеднички, секојдневно се соочуваме со заканата на заразата со коронавирусот непромислените изјави кои не се во прилог на соживотот, мирот и безбедноста на жителите на Велес се голем ризик. Коментирајќи го со инцидентот кој се случи на собирот пред Црна Џамија изминатиот викенд Градоначалникот Коцевски констатираше дека гестот на лицето што јавно се извини за кажаното бил позитивен и упати барање до велешани да се воздржат од такви непромислени изјави кои можат да имаат далекусежни последици како на соживотот во локалните заедници така и национално ниво.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново