starVelessogjamii fin

Во претходен текст објавен на порталот Дума.мк пишував за црковниот живот во Велес и за Владиците кои ја извршувале својата мисија во периодот од 1800 до 1850 година. Овој текст е продолжение со останатите податоци кои се однесуваат на периодот од 1912 до 1958 година, кога Македонија била под окупации и во состав на стара Југославија, се до ослободувањето и до прогласувањето на Македонската православна црква за афтокефална. Ќе ги објавиме податоците кои успеавме да ги пронајдеме. Сакам да кажам дека доистражување е потребно.

Grcarstvo starafotografija fin

Изработката на керамиката и воопшто обработката на глина и правење употребни како и уметнички предмети е занает и традиција. Кога се зборува за грнчарството како занает, од многуте наоди на територијата на Велес и велешко, може да се констатира дека е присутен на овие простори од многу одамна.Ако се знае дека околината на Велес изобилува со квалитетен материјал,глина, лесно ке се поврзе со опстојувањето на грнчарскиот занает. Многуте археолошки наоѓалишта даваат податоци и артефакти за автохтоно постоење и опстојување на грнчарскиот занает низ вековите.

Babunski Agencija za Vrabotuvanje1 fin

Државата сака да ги активира 4.025 невработени Велешани преку поттикнување на сопствени бизниси, пред се младите кои и се потребни на градот и на Македонија, за да се пронајдат себе си во градот и да обезбедат материјални услови за живот. Во моментов Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија води шест активни програми или активни мерки за вработување како што се: Програмата за самовработување и субвенционирање на плати, Обука за стручни квалификации според барањето на работодавачите, Обука на лице место за познат работодавач, Практиканство како и Обуките за занаети и за јавни работи.

JavorslikanodDerven fin

Отстранетото дрво не спаѓа во платанови стебла,јавори, кои се прогласени за споменици на природата на територијата на Општина Велес и таквата пласирана информација по социјалните медиуми е дезинформација, напишаа од ЈКП „Дервен“ во реакцијата на текстот објавен на веб порталот Дума.мк за исеченото дрво на ул: „Даме Груев“ пред куќата со број 15 во Велес.

JavorpodKojnik2 fin

Иако ставен под заштита според закон јаворот под Којник повеќе го нема. Дрвото е исечено иако со години се бореше да го победи времето.И го победи кога гордо се издигна над куќите и кога стана повисок од нив. Не угина од ниски температури или од жед за вода туку од раката на човекот.

Velesopstinaigimnazija fin

Секој град има датуми и години кои се поврзани со неговата историја и се значајни за локалната историја. Во текстов ќе пробам да ги наведам по хронолошки ред сите години и датуми што се значајни за Велес.

Поврзани вести

Web banner Duma Kozuvcanka Fakti 300x250px 01

banerknigovodstvo

Најново