Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Sportskiklubovi fin

Агенцијата за млади и спорт ги подели ваучерите за 2020 година со кои финансиски ги поддржува спортските клубови во државата. На велешките, највеќе тежи, поточно 4 милиони денари, ваучерот на прволигашот ФК “Борец“. Следат РК „Борец“ со 1,9 милиони денари, прволигашот ГОК „Борец“ со 1,2 милиони денари, Клубот за мал фудбал „Велес“ со 1 милиони денари, КК „Борец“ со 850.000,00 денари и ЖФК „Борец“ со 600.000,00 денари.

Државна поддршка добија и Кајакарските клубови „Бабуна“, „Вардар“, „Арка“ и „Вила Зора“ која изнесува помеѓу 100.000,00 и 700.000,00 денари. Малите спортски клубови добија од 80.000,00 до 150.000,00 денари. Меѓу нив е и единствениот Сојуз поточно за спорт и рекреација на инвадилизирани лица на Велес. 

Годинава, на жиро сметките на велешките спортски клубови, ќе легнат вкупно 16 милиони денари или околу 280 илјади евра.

Sportskiklubovi1 fin

Спортските клубови на седницата на Економскиот Совет на градоначалникот Аце Коцевски рекоа дека се задоволни од добиените државни пари како и од вкупно 560.000 евра спонзорства на велешките фирми за да се добие државната помош од 280.000 евра. Тоа за нив значи дека ги обезбедиле основните услови за работа за годинава.

AngelLjutkov fin

-Упатувам апел како претседател на Сојузот на спортови на Велес за да се намали потребата од користење на буџетски средства на Општина Велес или на средствата што ни ги доделува да можеме да мрднеме од дното. Во моментов велешкиот спорт, зборувам за големите спортови со топка кои се на дното, како последица на нефинансирањето во подолг временски период што пак придонесе да дојдеме во ваква состојба да се натпреваруваме во втори, трети лиги или општинската. Со исклучок на ФК „Борец“ и со сериозен спонзор како и ОК „Борец“ кои се прволигаши. Упатувам голема благодарност до сите фирми кои помогнаа. Морам да кажам дека ние како ГОК „Борец“ добивме валоризирање од фирмата ГП „Пододекор“ од 90 отсто и од „Елса Ес“ на што сме особено благодарни. На нашите дресови се наоѓа рекламен материјал на двата спонзори. Затоа во името на сите клубови им се заблагодарувам и на останатите велешки фирми со чија поддршка ќе се обидеме заеднички да го вратиме сјајот на спортот во Велес на местото што заслужено го имаше, рече Ангел Љутков.

Тој додаде дека сега е потребно општината од буџетските пари да инвестира во спортските објекти, во паркет и греење, за да ги оспособи како со подобри услови за одржување на тренинзи така и за одржување на меѓународни спортски натпревари.

И градоначалникот Коцевски упати благодарност за поддршката на спортот од страна на велешките фирми.

Kocevski fin

-Посакувам примерот на фирмите кои се одлучија со ваучери да ги поддржат клубовите како Пододекор, Жито, Пескара Вел и останатите да го следат овој пример. Јас и лично се вклучив, пред нова година, да ги замолам неколкумина сопственици на компании за да не пропаднат ваучерите. Посебно за ракометниот клуб. Се надевам дека тоа вроди со одреден плод. По овој состанок ќе се обратам до сите фирми во Велес со известување од одржаниот состанок со молба да се вклучат во помош на спортот, рече Коцевски.

Sportskiklubovi3 fin

На состанокот беше очигледен оптимизмот на претставниците на спортските клубови кои добија ваучери од Агенцијата за млади и спорт дека идат подобри времиња за спортскиот живот во Велес./С.А

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен состав се донесоа следниве заклучоци:

  • За спроведувањето и реализацијата на препораките за ограничено движење на граѓаните на јавните места и во институциите, Општина Велес ќе ја известува јавноста преку официјалната интернет страница, преку официјалните социјални мрежи, како и преку електронските и пишани локални медиуми;
  • Поради неисправноста на водата во село Сопот за потребите на жителите од село Сопот, Општина Велес обезбедува достава на канистер со вода за техничка употреба и флаширана вода за пиење.

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Предложената мерка, Малиот пазар во „Нова населба”,
да остане затворен за работа, останува во сила;
- ЈКП „Дервен” да донесе Одлука во врска со работењето
на Градскиот пазар да работи секој ден, од 06:00 до
13:00 часот;
- Да се ограничи продажбата исклучиво само на
земјоделски производи (овошје, зеленчук и други
прехрамбени производи);
- Прехрамбените производи да бидат изложени на секоја
втора тезга во редот;
- Да се изврши оградување на паркинг просторот надвор
од пазарот, да не се дозволува продажба на производи;
- Да се регулира влегувањето и излегувањето на
посетителите во пазарот, со два влезови;
- Пред влезовите да се забележи влегувањето преку
двајца редари и да се внимава на физичикото
растојание при влегувањето;
- Задолжително носење на заштита опрема (маски и
ракавици) на продавачите;
- На влезовите да биде поставено средство за
дезинфицирање и маски за потребите на купувачите;
- Местото на продажба на производи од ист вид, се
утврдува од раководителот на ЈП Пазари при
доделувањето на тезгата за продажба;
- ЈКП „Дервен” се задолжува преку јасно видливо
известување до граѓаните да го определи
времетраењето на задржување на купувачот во пазарот;

- По препораки на Светската Здравствена Организација
(СЗО) ЈКП „Дервен” од денес врши зголемување на
нивото на хлор во водоснабдителниот систем по 0,5 ml/L
милиграми на литар резидуален хлор во градскиот
водоснабдителен систем;
- Согласно Оперативниот план за дезинфицирање се
задолжува ЈКП „Дервен” да спроведе дезинфицирање на
на детските забавни паркови, спортските терени,
патеката околу езерото „Младост” и други јавни
површини во градот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се задолжуваат мобилните тимови на МВР – СВР Велес
на двата пунктови при влезот во град Велес, одредени
на улиците „Вардарска” и „Димитар Влахов”, да вршат
редовна контрола на физичката состојба на учесниците
во сообраќајот, како и дезинфенкција на возилата;
- Се задолжува МВР – СВР Велес да одреди тимови кои
ќе вршат контрола на движењето на граѓаните кон езеро
„Младост”;
- МВР одредува една патрола со двајца униформирани
полицајци за воведување на ред на влезовите на
пазарот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се упатуваат управителите на згради, претседателите
или претставници на куќните совети на станбените
згради, да стапат во контакт со Центарот за јавно здравје
со цел добивање конкретни информации за начинот на
употреба на средства за дезинфицирање на зедничките
простории, телефон за контакт: 078 246 729.

 

 

 

 
   
   
   
   

Најново