zatvoreniugostitelskiobjekti fin

10.04.2021

Мерките што Владата ги најави за угостителите, теретаните и спортските центри, кои сега се затворени, ќе бидат објавени во текот на наредната недела, соопшти министерот за финансии Фатмир Бесими во интервју за МИА во кое истакнува дека набргу се очекуваат и мерките од петтиот пакет за кои некои закони се уште се во Собранието.

-И едниот и другиот сет мерки може да се очекуваат набргу, во прашање се денови и секогаш се прават напори мерките да стигнат што побргу до стопанството и граѓаните, иако не секогаш може да се постигне со оглед на процедурите за законските измени, вели Бесими и додава дека во однос на мерките за угостителите, теретаните и спортските центри и обложувалниците во текот на претстојната недела ќе бидат објавени мерките, односно моделот на обесштетување, кој како што најави и премиерот, тоа ќе биде процент од приходите остварени во првото тримесечје.

Според министерот набргу, овие дејности, но и другите стопанственици погодени од кризата, како и граѓаните, ќе можат да ги очекуваат и мерките од Петтиот пакет кои се во собраниска процедура. Дел од роковите се пробиени, но ќе се направат прилагодувања преку амандамни за да може истите да се ползуваат. Така на пример, вели, кај мерката финансиска поддршка за исплатата на плати, на работодавачите ќе им се даде можност истовремено да аплицираат за двете плати – и февруарската и мартовската. Рокот за мерката за финансиска поддршка за ранливите категории на граѓани, исто така ќе биде поместен до крајот на месецов.

besimi fin

Министерот оценува дека целта е мерките да стигнат до граѓаните и стопанството и да го дадат економскиот и социјалниот ефект поради кои истите се донесени.

-Мерките даваат резултати, како што видовме и од претходната реализација кај четирите пакети. Владиниот стимул придонесе за двојно амортизирање на економскиот пад лани, поточно, според калкулациите на Министерството за финансии, истиот е амортизиран за 4,2 процентни поени, односно без мерките падот ќе достигнеше дури 8,7 отсто, вели министерот за финансии во интервјуто за МИА.

Посочува дека од појавувањето на коронавирусот, Владата на Република Северна Македонија е максимално посветена на справување со негативните последици врз економијата.

-Во рамките на четирите пакети кои се предмет на анализа, донесени се околу 70 различни мерки, со кои се опфатени и поддржани компаниите и граѓаните погодени од пандемијата. Износот на имплеметираните мерки, односно мерки кои им биле ставени на располагање на граѓаните и на стопанството е 860 милиони евра или 82 отсто од вкупниот план за износ на мерки. По пакети – првиот пакет антикризни мерки е имплементиран со 90,1 отсто, вториот пакет мерки е 100 отсто имплементиран, третиот пакет 75,4 отсто и четвртиот пакет 72,7 отсто. Мора да се нагласи дека некои од мерките од третиот и четвртиот пакет се реализираат во текот на оваа година, така да вкупната имплементација на мерките во однос на плант може да се зголеми па дури да достигне и до може да достигне и до 99 отсто имплементација, потенцира министерот за финансии.

fatmir besimi3 foto mia

09.04.2021

Министерот за финансии, Фатмир Бесими, оддржа повеќе состаноци со претседателите на стопанските комори со кои дискутираше за даночната реформа и акцискиот план во однос на Стратегијата за реформа на даночниот систем предвиден за периодот од 2021-2025. година.

zatvioreni

09.04.2021

Поради третиот бран на Ковид 19, дел од економските сектори со одлука на Владата беа затворени за гости во овие две недели. Владата во таа насока, посочува дека заштитата на здравјето на граѓаните е најважна, а сите штети ќе успее да ги санира.

unnamed 3 2

09.04.2021

За 122 денари се зголемиле основните трошоци на едно четиричлено семејство во март во однос на јануари, а за 70 денари во однос на февруари, покажуваат најновите податоци на синдикалната кошничка што ја изработува Сојузот на синдикати на Македонија.

kursna lista 9.4.2021 740x400

09.04.2021

Според средната курсна листа на Народна банка, еврото денеска изнесува 61.6133 денари, додека американскиот долар вреди 51.8936 денари, британската фунта пак, чини 71.4026 денари.

kursna lista 8.4.2021 740x400

08.04.2021

Според средната курсна листа на Народна банка, еврото денеска изнесува 61.6171 денари, додека американскиот долар вреди 51.8488 денари, британската фунта пак, чини 71.5937 денари.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

web baner kozuvcanka 300x250 Duma

 
   
   
   
   

Најново