Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Грчката Влада планира да подели 1,2 милијарди евра на социјално загрозени граѓани и на лица со пониски приходи за Божиќ. Парите се дел од вишокот во буџетот што грчката Влада го оствари, доколку не се сметаат ратите за отплата на долгот кон странство, објави весникот То Вима.

Според весникот, Владата на Алексис Ципрас разгледува дали дел од парите да бидат поделени и на невработените и младите. Грчките власти веќе најавија дека остварениот примарен суфицит во буџетот ќе им биде поделен на граѓаните. Грција беше принудена да ги скрати пензиите, државните плати и голем број од ваквите годишни бонуси по банкротот во 2009 година.

Пред да се подели Божиќниот бонус, Владата сепак ќе мора да побара дозвола за тоа од меѓународните доверители, а граѓаните ќе мора да поднесат барања, во кои ќе наведат дека ги задоволуваат критериумите кои ќе бидат воспоставени. Според владините проценки, околу милион граѓани ќе се квалификуваат за тој бонус кој во просек ќе изнесува околу 1.000 евра.

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново