Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Растот на македонската економија годинава ќе изнесува 3,2 процента, прогнозира Светска банка во најновиот извештај за економските перспективи.

Според СБ, во Македонија по надминувањето на политичката криза, која имаше влијание на економијата, главни проблеми остануваат невработеноста, фискалната консолидација и можноста за зголемување на фискалниот дефицит поради најавените трошоци за инфраструктурни проекти.

Со проекцијата на СБ за следната година се предвидува раст на македонскиот БДП од 3,9 проценти и од 4 проценти во 2020 година.

Како и во есенскиот редовен извештај за економијата во ЈИЕ, СБ прогнозира раст од 1,5 проценти на македонската економија во 2017.

Од земјите во регионот, според СБ, Албанија годинава ќе има раст од 3,6 проценти, БиХ 3,2 процента, Бугарија 3,3 проценти, Хрватска 2,6 проценти, Црна Гора 2,8 проценти, Србија 3 проценти, а Косово 4,8 проценти.

СБ проценува дека глобалната економија годинава ќе се подобрува и предвидува раст од 3,1 процент./MИА

Поврзани вести

Web banner Hit Portal Sinalco IceTea 2018 300x250px 01

Најново