Светските берзи и американскиот долар забележаа скок по поволните вести за демократскиот кандидат Хилари Клинтон, ден пред претседателските избори, дека ФБИ не покренува обвинение против неа во врска со аферата со нејзиниот приватен имејл сервер.

Владата денеска планира да се задолжи за 12,1 милион евра. Планирани се две аукции на кои на домашните кредитори ќе им се понудат државни записи и државни обврзници.

Берзите во светот и американскиот долар продолжуваат да бележат пад поради загриженоста на инвеститорите во врска со тесната претседателска трка во Соединетите држави.

Денеска, Народната банка ќе ја објави новата ревизија на макроекономските показатели за оваа, но и за следната 2017 година.

За само девет месеци вкупниот јавен долг е зголемен за 532 милиони евра, при што заклучно со третиот квартал достигна 4 милијарди и 750 милиони евра. Ова значи дека секој граѓанин должи по 2.370 евра.

Владата денеска ќе се задолжи со 61,3 милиони евра кај домашните банки и осгирителни компании. Според проспектите на Министерството за финансии, околу 10,5 милиони евра се со рок на достасување на 6 месеци, 39,9 милиони евра на една година , 5,5 милиони евра 2 години, 5,7 милиони евра за 15 години.

Поврзани вести

Web banner Hit Portal Sinalco IceTea 2018 300x250px 01

Најново