Податоците за пазарот на труд во САД даваат повод за оптимизам на инвеститорите. Во јуни новите работни места изнесува 287 илјади, надминувајќи го консензуалното тврдење на аналитичарите од 175 илјади.

За досега издадените 4 еврообврзници Македонија за камати има исплатено или треба да плати сума од 334, 7 милиони евра.Доколку владата не отстапи од одлуката на мегународните финансиски пазари да се задолжи со нови 650 милиони евра, од касата годишно ке се двојат уште 35 милиони евра или дополнителни 350 милиони евра за период од 10 години, информираТелма.

Црна Гора бара 14.000 работници, се нуди храна, сместување и плата од 1.500 евра.

Еврообврзницата директно ќе влијае врз изборниот процес на земјата оценуваат дел од аналитичарите за 24 Вести.

Министерството за финансии ќе одржи аукција на државни хартии од вредност на која од домашните кредитори ќе побара заем од 5,4 милиони евра. На аукцијата ќе бидат понудени три месечни записи со девизна клаузула, 12 месечни записи како и обврзници на 10 и 15 години. Утре за враќање доспева идентична сума , од 5,4 милиони евра.

Стратешки инфраструктурни проекти, социјални програми, институционална поддршка, проекти од областа на земјоделството, зајакнување на капацитетите за буџетирање – ова се само дел од секторите кои добиваат европски пари како поддршка за зајакнување и развој. Она што е значајно се токму инфрастурктурните проекти поврзани со патничките и железничките коридори. И покрај тоа што Европската комисија соопшти дека ќе има кратење на 27 милиони евра од ИПА фондовите, дел од домашните институции сеуште се воздржуваат од коментар. Министерството за финансии пак се огласи дека се работело за проекти кои воопшто не се започнати, односно не се планирани, пишува Фактор.

Поврзани вести

Web banner Hit Portal Sinalco IceTea 2018 300x250px 01

Најново

 
   
   
   
   

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија - Велес
Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com или на адреса: ДПТ РОНТИС ДООЕЛ с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 25/09/2018 година.