Охридскиот регион ќе добие пристап до железничка мрежа со проектот за изградба на пругата Кичево – граница со Албанија, во должина од 63 километри.Пуштањето во оптек на фалсификувани пари претставува кривично дело за кое е предвидена затворска казна од една до три, односно десет години.

Српската премиерка Ана Брнабиќ утре на железничката станица во Земун ќе го означи почетокот на работите на модернизација и реконструкција на пругата Белград-Будимпешта, соопштија денеска Владата на Србија.

Во рамките на проектот, првата делница на која утре започнуваат градежните работи е онаа од Белград Центар до Стара Пазова.

Бугарската Влада денеска се очекува да го одобри предлог-меморандумот за разбирање меѓу Министерството за транспорт, информатичка технологија и комуникации на Бугарија и Министерството за информатичко општество и администрација на Република Македонија за намалување на меѓународните тарифи за роаминг за телекомуникациски услуги, јави БТА.

Ненаменсо трошење на пари собрани од откриени неплатени даноци, само за еден вработен се плаќала обука 10 500 евра, а тој подоцна ја напуштил УЈП, одлуки за избор на најповолен понудувач при јавни набавки во рокови кои не се законски утврдени. Ова се дел од наодите што ги објави Државниот ревизор за работата на Управата за јавни приходи во 2016 година, пишува неделната економска анализа на Portalb.mk.

“Со извршената ревизија на финансиските извештаи на УЈП, Државниот ревизор изразува мислење со резерва за вистинитоста и објективноста на финансиските извештаи и за усогласеноста со законската регулатива“ – се посочува во новообјавениот ревизорски извештај.

Грчката Влада планира да подели 1,2 милијарди евра на социјално загрозени граѓани и на лица со пониски приходи за Божиќ. Парите се дел од вишокот во буџетот што грчката Влада го оствари, доколку не се сметаат ратите за отплата на долгот кон странство, објави весникот То Вима.

Македонија испратила барање до неколку меѓународни банки за доставување предлози за издавање Еврообврзница во првата половина на 2018 година, објави Ројтерс, повикувајќи се на банкарски извори.

Поврзани вести

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново