Банките кои заклучно со месец март 2016 година се сопственици на 46,46% од недостасаните државни хартии од вредност полека ја подигаат кочницата. На денешната аукција на државни записи и обврзници, Министерството за финансии не успеа да ја запише сумата што ја побаруваше врз основа на проспектите објавени на 26.04.2016 година. Станува јасно зошто каматните беа покачени за повеќе од 60% во последните 365 дена. Тоа беше единствената алатка преку која Министерот за финансии се трудеше да продолжи со темпото на задолжување зацртано од оваа власт.

Цената на бензините од ноќеска на полноќ се зголемува за 0,5 денари, односно за денар, а на дизелот за три денари, одлучи денеска Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ).

Нема услови и опасност од девалвација на денарот, сметаат дел од економистите, откако изминативе денови за оваа тема се погласно се зборува.

Во менувачниците е зголемена побарувачка за девизи, особено за евра. Во банките, регистриран пораст на граѓани кои прашуваат и сакаат да ги повлечат своите штедни влогови. Дел од банкарите за “Фактор“ потврдуваат дека во изминатиот период се случуваат помесувања, но велат дека тоа е рефлексија на политичката неизвесност. Според менаџери на дел од банките, граѓаните се интересираат за стабилноста на банкарскиот систем, но под притисок на политичката криза некои одлучуваат да ги повлечат своите депозити, пишува Фактор.

Србија, по повеќе неуспешни обиди, успеа да ја продаде железарницата во Смедерево, а купувачот е кинеската компанија „Хестил“, со која во понеделникот е потпишан договор за преземање на сопствеништвото, јави Фена.

Цените на бензините од ноќеска на полноќ се зголемуваат за половина, односно за еден денар, а цената на Еуродизелот и Екстра лесното масло за домаќинство не се менуваат.

Поврзани вести

Web banner Duma Sinetta 2019 300x250px 01

Најново