Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Финска стана првата земја во Европа која на невработените ќе им дава по 560 евра плата месечно. Тоа е дел од експерименталната социјална програма што почна на 1 јануари. Таа има за цел да ја намали државната бирократија, како и сиромаштијата и да го зголеми вработувањето.

Програмата ќе трае две години за околу 2 илјади случајно избрани граѓани кои се веќе пријавени во Заводот за вработување. Тие ќе примаат по 560 евра месечно, без никакви барања како да ги трошат, но затоа ќе им бидат намалени другите нивни социјални примања.

Просечната плата во приватниот сектор во Финска е околу 3.500 евра. Стапката на невработеност во Финска која има 5 ипол милиони жители, е околу 8 насто.

 

 

Поврзани вести

Web banner Duma Kozuvcanka Fakti 300x250px 01

banerknigovodstvo

Најново