Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Претседатедателот на Европската комисија Жан-Клод Јункер денеска во Стразбур рече дека земјите на Западен Балкан повеќе се гледаат како ЕУ отколку нејзините членки.

Тој нагласи дека секој партнер од регионот мора да го продолжи својот реформски пат, посебно во областа на владеење на правото и основните слободи.

Потсетувајќи дека го посети Западен Балкан пред неполни две недели, Јункер на пленарната седница на Европскиот парламент рече дека тоа би било незаборавно патување од многу причини, а дека најголем впечаток му оставиле страста и убедувањето за ЕУ, пренесе ЕК.

Јункер рече дека тоа му ја обновила вербата и надежта дека ако регионот, драматичниот регион како Западен Балкан е толку одлучен да се реформира од врв до дно за да и се приклучи на ЕУ, тогаш унијата мора да биде вредна за регионот да биде нејзин дел.

„Западен Балкан јасно гледа во нас повеќе од што ние гледаме во нашата Унија. Сакам да видам иста верба и во нашата Унија широка 27 членки“, истакна Јункер.

Уште многу треба да се направо на Западен Балкан, смета Јункер, сите билатерални конфликти мора да бидат разрешени и потребно е поголемо единство.

Нагласи дека секој партнер од Западен Балкан мора да продолжи по својот реформски пат, посебно кога е збор за владеењето на правото и основните слободи и вредности.

„Како што им реков на лидерите во регионо, нема да има забрзување на патот кон ЕУ. Ние ја ставаме суштината пред брзината. На секој случај ќе гледаме според заслугите без фиксни датуми или рокови“, рече Јункер.

„Сепак, се вратив од пат поуверен од кога и да е дека ова е наша заедничка иднина. Станува збор за помирување на нашата историја и географија“. додаде тој.

Затоа, смета, тоа е причина ЕУ да се фокусира на изградба на посилна, подемократска и пообединета Европа.

За тоа, додаде, ќе се разговара на состанокот на Европскиот совет на 22 и 23 март.

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново

 
   
   
   
   

rontis

 

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик ќе се смета за предност
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија - Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 30/11/2018 година .

 

rontis

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Mагационер

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство
  • Познавање на англиски јазик, Возачка дозвола „В“ - категорија

  и поседување на сертификат за управување со виљушкар ќе се смета за предност

  • Вработувањето е на определено време, со можност за трансформација на неопределено време.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса:                              ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Магационер, најдоцна до 30/11/2018 година.

 

rontis

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

 Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија – Велес

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес не врши дискриминација по ниту еден основ (полова, верска или национална дискриминација) и ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/11/2018 година.