Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

evropa fin

Европската комисија започнува нова тура во рамките на иницијативата DiscoverEU .

Почнувајќи од денес (12:00 CET) до вторник 11 декември (12:00 часот), младите на возраст од 18 години можат да аплицираат за патна карта за да се запознаат со Европа следното лето.

Ова е втор круг на иницијативата откако 15.000 млади луѓе добија можност да патуваат низ Европа помеѓу јули и октомври 2018 година во рамките на првиот успешен круг. Многу од нив учествуваа на настаните организирани за време на Европската година на културното наследство.

Секој граѓанин на ЕУ роден помеѓу 1 јануари 2000 година и 31 декември 2000 година ќе може да аплицира за овој круг. Победниците можат да патуваат помеѓу 15 април и 31 октомври 2019 година, помеѓу 1 и 30 дена.

Европската комисија ги повикува особено младите, кои имаат посебни потреби или се соочуваат со социјални предизвици, да аплицираат. Комисијата ќе обезбеди информации и совети за лицата со посебни потреби и ќе ги покрие трошоците за специјална помош ( на пр. За придружник или за куче водич за учесници со оштетен вид ).

Оние кои сакаат да учествуваат можат да аплицираат на Европскиот младински портал каде што ќе треба да се регистрираат и да ги споделат своите планови за патување. Кандидатите ќе бидат избрани врз основа на квиз од пет прашања со избор меѓу неколку одговори поврзани со европската култура и различност, иницијативите на ЕУ за младите, претстојните избори за Европскиот парламент, и дополнителен прашање по тема поврзана со вториот круг.

Победниците на конкурсот можат да патуваат сами или во група од максимум 5 лица (сите на 18 години). Како општо правило, тие ќе патуваат со воз. За да може сепак да се гарантира широк пристап низ целиот континент, учесниците можат да користат алтернативни видови транспорт, како автобуси, траекти или по исклучок авиони, кога е потребно. Младите луѓе кои живеат во оддалечени области или острови кои се дел од ЕУ исто така ќе имаат можност да учествуваат.

За секоја земја на ЕУ одреден број на патни картички се распределуваат врз основа на процентот на населението во вкупното население на Европската унија.

Иницијативата DiscoverEU беше лансирана во јуни 2018 година со буџет од 12 милиони евра. Досега, повеќе од 15 000 млади луѓе можеа да патуваат низ Европа благодарение на тоа. Целта е да се создадат нови можности за нив да запознаат богатото културно наследство на континентот, да се запознаваат со други луѓе, да се учи од другите култури и да почувствуваат што значи да бидеш Европеец.

Коментари од учесниците се позитивни. За многумина, ова е прв пат да патуваат без нивните родители или други постари лица, од кои повеќето тврдат дека ова искуство им овозможило да станат поодговорни. Тие, исто така, велат дека искуството DiscoverEU им овозможи подобро да ги разберат другите култури и европската историја. Покрај тоа, тие веруваат дека нивните вештини за странски јазици исто така се подобрени. Две третини од учесниците изјавиле дека нема да можат да ги покријат трошоците за патни картички без помош од DiscoverEU.

Европската комисија предложи 700 милиони евра да бидат доделени на иницијативата DiscoverEU во рамките на идната програма Еразмус во рамките на следниот долгорочен буџет на ЕУ (2021-2027). Доколку Европскиот парламент и Советот се согласат со овој предлог, дополнителни 1,5 милиони 18-годишници ќе можат да патуваат помеѓу 2021 и 2027 година.

Повеќе информации ќе најдете информации за Европскиот младински портал, како и за Европските младински страници на Фејсбук и Твитер .

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен состав се донесоа следниве заклучоци:

  • За спроведувањето и реализацијата на препораките за ограничено движење на граѓаните на јавните места и во институциите, Општина Велес ќе ја известува јавноста преку официјалната интернет страница, преку официјалните социјални мрежи, како и преку електронските и пишани локални медиуми;
  • Поради неисправноста на водата во село Сопот за потребите на жителите од село Сопот, Општина Велес обезбедува достава на канистер со вода за техничка употреба и флаширана вода за пиење.

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Предложената мерка, Малиот пазар во „Нова населба”,
да остане затворен за работа, останува во сила;
- ЈКП „Дервен” да донесе Одлука во врска со работењето
на Градскиот пазар да работи секој ден, од 06:00 до
13:00 часот;
- Да се ограничи продажбата исклучиво само на
земјоделски производи (овошје, зеленчук и други
прехрамбени производи);
- Прехрамбените производи да бидат изложени на секоја
втора тезга во редот;
- Да се изврши оградување на паркинг просторот надвор
од пазарот, да не се дозволува продажба на производи;
- Да се регулира влегувањето и излегувањето на
посетителите во пазарот, со два влезови;
- Пред влезовите да се забележи влегувањето преку
двајца редари и да се внимава на физичикото
растојание при влегувањето;
- Задолжително носење на заштита опрема (маски и
ракавици) на продавачите;
- На влезовите да биде поставено средство за
дезинфицирање и маски за потребите на купувачите;
- Местото на продажба на производи од ист вид, се
утврдува од раководителот на ЈП Пазари при
доделувањето на тезгата за продажба;
- ЈКП „Дервен” се задолжува преку јасно видливо
известување до граѓаните да го определи
времетраењето на задржување на купувачот во пазарот;

- По препораки на Светската Здравствена Организација
(СЗО) ЈКП „Дервен” од денес врши зголемување на
нивото на хлор во водоснабдителниот систем по 0,5 ml/L
милиграми на литар резидуален хлор во градскиот
водоснабдителен систем;
- Согласно Оперативниот план за дезинфицирање се
задолжува ЈКП „Дервен” да спроведе дезинфицирање на
на детските забавни паркови, спортските терени,
патеката околу езерото „Младост” и други јавни
површини во градот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се задолжуваат мобилните тимови на МВР – СВР Велес
на двата пунктови при влезот во град Велес, одредени
на улиците „Вардарска” и „Димитар Влахов”, да вршат
редовна контрола на физичката состојба на учесниците
во сообраќајот, како и дезинфенкција на возилата;
- Се задолжува МВР – СВР Велес да одреди тимови кои
ќе вршат контрола на движењето на граѓаните кон езеро
„Младост”;
- МВР одредува една патрола со двајца униформирани
полицајци за воведување на ред на влезовите на
пазарот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се упатуваат управителите на згради, претседателите
или претставници на куќните совети на станбените
згради, да стапат во контакт со Центарот за јавно здравје
со цел добивање конкретни информации за начинот на
употреба на средства за дезинфицирање на зедничките
простории, телефон за контакт: 078 246 729.

 

 

 

 
   
   
   
   

Најново