Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Заменик-министерот за информатичко општество и администрација, Александар Бајдевски беше дел од настанот на тема: „Заробена држава-политички, социјални и економски интереси“. Настанот беше организиран по повод Меѓународниот ден на борбата против корупција.

Заменик-министерот Бајдевски, ја отвори панел дискусијата посветена на: „Заробени институции: Има ли шанса одвојувањето на партијата од државата? Предизвиците на извршната власт во справувањето со деполитизацијата и корупцијата“.

„Политичката и институционална криза со која се соочи Македонија во изминатите години, покажа дека целосно се нарушени принципите на владеење на правото и функционирањето на правната држава. Силната партизација на државните и јавните институции сериозно го нарушија интегритетот и кредибилитетот на институциите. Државата и институциите не можеа брзо да се справат со политичката криза и тоа доведе до состојба во која Македонија беше дефинирана како ’заробена држава’ со заробени институции“, истакна заменик-министерот Бајдевски. Тој посочи дека реформата во јавната администрација е постојан процес, и таа мора да се прилагодува на промените на околината. Заменик-министерот се осврна и на заложбите на Владата и МИОА, во спроведување на реформите.

„Со примена на принципите на праведност и стручност при вработувањето и објективност при унапредувањето и наградувањето на вработените во јавната администрација, Владата создава администрација ослободена од партиските спреги и посветена на решавање на проблемите на граѓаните и деловните субјекти, почитувајќи ги начелата на законитост и непристрасност при вршењето на должноста“, информираше Бајдевски.

Во своето излагање тој се осврна на мерките предвидени во Стратегијата за реформа на јавната администрација што се целосно ориентирани кон изнаоѓање на рационални и остварливи решенија за предизвиците и насоките содржани во извештаите на релевантните домашни и странски институции.

„Како што е предвидено во СРЈА, целта е деполитизација на администрацијата, преку зајакната примена на начелата на заслуги, еднакви можности и соодветна и правична застапеност и професионализација на високите раководни позиции. Заради остварување на истата, ќе бидат преземени мерки насочени кон намалување на ризиците од партизација на администрацијата, преку унапредување на постапките за селекција, вработување и унапредување врз основа на начелата на заслуги, еднаков и фер третман и соодветна и правична застапеност на припадниците на заедниците. Мерките ќе вклучуваат и професионализација на високите раководни позиции преку јасно разграничување помеѓу политичкото и професионалното ниво. Заради постигнување на поголема ефикасност и ефективност во работењето, системот за оценување на административните службеници ќе се редефинира со што ќе се постават основите за наградување според учинок за да може во подоцнежните фази од реформата да биде поврзан со системот на плати“, посочи заменик-министерот Бајдевски.

Како потврда за реформите на кои работи Владата, Бајдевски ги посочи позитивните коментар на претседателот на Европската комисија Жан Клод Јункер, кој од Брисел го поздрави напредокот во Македонија.

 

 

 

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново

 
   
   
   
   

rontis

 

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик ќе се смета за предност
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија - Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 30/11/2018 година .

 

rontis

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Mагационер

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство
  • Познавање на англиски јазик, Возачка дозвола „В“ - категорија

  и поседување на сертификат за управување со виљушкар ќе се смета за предност

  • Вработувањето е на определено време, со можност за трансформација на неопределено време.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса:                              ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Магационер, најдоцна до 30/11/2018 година.

 

rontis

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

 Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија – Велес

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес не врши дискриминација по ниту еден основ (полова, верска или национална дискриминација) и ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/11/2018 година.