Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Собраниската Комисија за здравство денеска ќе одржи седница на која на дневен ред е Предлог-законот за изменување на Законот за заштита од пушењето по скратена постапка – второ читање, поднесен од пратеници на СДСМ и ДУИ.

Целта е бришење на дел од еден став од законот кој го дефинира просторот за пушење надвор од угостителскиот објектот. Пратеникот Томислав Тунтев на јавна расправа во Собранието минатиот месец образложи дека не станува збор за дозволување на пушењето таму каде што е забрането или ускратување на правата на непушачите, ниту за легализација на диви објекти.

– Не размислувавме за либерализација или за укинување на кое било право на непушачите што се стекна низ годиниве со овој закон. Само сакавме да овозможиме еднакви услови за сите угостители, независно во кое место во Македонија е кафулето. Сите да имат исти услови, односно делот што е надвор од објектот, делот што е тераса, летна бавча, што е дефиниран дека мора да биде отворен од три страни и покриен или затворен од три страни или откриен, пушењето каде што и сега е дозволено, да не зависи од моменталните метеоролошки услови, рече Тунтев.

Угостителите и лекарите на расправата во декември разменија различни ставови во однос на предлогот. Лекарите сметаат дека со сегашниот закон во изминатите години е постигнато значително намалување на пушењето кај младите и дека новиот предлог ќе го прекине тој позитивен тренд. Од здруженијата за респираторни заболувања посочија дека лекувањето на пациентите од болести што се последица од пушењето е поголем товар за буџетот отколку превенцијата.

За угостителите, пак, предлогот се однесува само за период од четири месеци во кои влијаат временските услови и кога постојниот закон, според нив, се спроведува селективно од страна на инспекциите. На јавната расправа истакнаа дека не се тие што создаваат услови за пушење, туку дека треба да се работи на превентивата и да се смени свеста кај луѓето, а законот да биде балансиран – и за пушачите, и за непушачите.

Според податоците што беа презентирани, 640.000 луѓе во Македонија или 37 отсто се пушачи. Македонските граѓани се трети во светот по број на испушени цигари годишно.

Законот за заштита од пушење е донесен во 1995 и е изменуван и дополнуван осум пати.

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

Најново

 
   
   
   
   

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

30 (триесет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес не врши дискриминација по ниту еден основ (полова, верска или национална дискриминација) и ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 10/02/2019 година.