Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Kако лего-коцки се редат стравувањата дека Македонија е на добар пат да го изгуби својот идентитет, што заради Договорот со Бугарија, што заради евентуален компромис за името со Грција, а на крајот – и да го загрози статусот на македонскиот јазик со Зaконот за употреба на јазиците, кој според критичарите, фаворизира само еден од малцинските јазици во земјава – албанскиот.

Реални или ирационални стравови? Правни, политички или политикантски дилеми?

Нема да потсетувам дека никој од нас не стана „Југословен“, затоа што повеќе од една деценија на земјава и е наметната грдата привремена референца Поранешна Југословенска Република Македонија. Ниту името Македонија не згасна во комуникацијата со земјите што не признаа под уставното име. Дури и да биде постигнато решение кое со географска одредница ќе ја прави разликата меѓу нашата држава и северниот регион на јужниот сосед, тоа никако не може да го загрози нашиот идентитет. Само уште посилно ќе го потенцира потегот изнуден од специфичните регионални и интеграциски контексти, кои на тест ја ставаат нашата демократска и добрососдеска зрелост. Нашиот идентитет е армиран и не зависи од решенија кои служат за гаснење туѓи стравови од наш, наводен, иредентизам.

И како да е малку тоа ирационално искушение, на сцената имаме нов проблем. Идентично на стравот од наш иредентизам кој на билатерален план го рефлектира Грција (а кој беше оспорен со пресуда од Меѓународниот суд на правдата), сега вo Македонија оживува таков страв на внатрешен план – во однос на проширената употреба на албанскиот јазик.

Koлумната на Катерина Блажевска во целост прочитајте ја тука

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново

 
   
   
   
   

rontis

 

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик ќе се смета за предност
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија - Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 30/11/2018 година .

 

rontis

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Mагационер

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство
  • Познавање на англиски јазик, Возачка дозвола „В“ - категорија

  и поседување на сертификат за управување со виљушкар ќе се смета за предност

  • Вработувањето е на определено време, со можност за трансформација на неопределено време.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса:                              ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Магационер, најдоцна до 30/11/2018 година.

 

rontis

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

 Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија – Велес

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес не врши дискриминација по ниту еден основ (полова, верска или национална дискриминација) и ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/11/2018 година.