Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Заедницата на единиците на локалната самоуправа на Република Македонија (ЗЕЛС) денеска потпиша договор со Министерството за транспорт и врски со кој доби право на трајно користење, управување, одржување и можност за надградба на информацискиот систем поставен на интернет страницата www.gradezno-zemiste.mk

Договорот го потпишаа премиерот Зоран Заев, министерот за транспорт и врски Горан Сугарески, скопскиот градоначалник и претседател на ЗЕЛС Петре Шилегов и потпретседателите на ЗЕЛС, градоначалниците на Чаир и на Кавадарци Висар Ганиу и Митко Јанчев.

Премиерот Заев по потпишувањето истакна дека децентрализацијата на власта дефинитивно треба да продолжи во Република Македонија.

– Убедени сме дека преку еден ваков механизам, со пренесување на хардверот и софтверот за управување со градежно земјиште, општините ќе бидат многу помоќни, пофлексибилни, попосветени да излезет во пресрет на почетоците на постапките за било која градба која се случува во Република Македонија, рече Заев. Доаде дека ова треба да значи охрабрување за сите инвеститори во Македонија, дека постапките кои ги водат како први чекори за идни градби ќе бидат решени на локално ниво, директно со асистенција на ЗЕЛС.

Заев рече дека општините како една од предностите ќе биде и легализацијата на дивоградбите.

Министерот Сугарески појасни дека Е-градежно земјиште е електронски систем преку кој по електронски пат се вршат сите постапки за купопродажба или закуп на градежно земјиште во сопственост на Република Македонија.

– Преку овој систем се водат сите постапки за оттуѓување, давање под долготраен или краткотраен закуп, давање право на трајно користење, пренесување право на сопственост и засновање право на стварна службеност на државното градежно земјиште. Предностите на овој систем веќе се воочливи за граѓаните и за компаниите бидејќи поднесувањето на документите се прави од кое било место и во кое било време, рече Сугарески.

Шилегов истакна дека ЗЕЛС ги доби и авторските права врз изворниот код на трајно користење без надомест, но со обврска да го одржува и надоградува овој информациски систем.

– Приоритетот на ЗЕЛС е сите општини да ги исполнат условите за управување со неизградено градежно земјиште и самите да ги спроведуваат постапките во овој систем, како еден од клучните предуслови и една од најголемите придобивки во процесот на децентрализација, рече Шилегов.

Овој систем досега го користат 46 општини кои ги имаат исполнето сите услови утврдени со закон и се стекнале со право да управуваат со неизграденото градежно земјиште, сопственост на Република Македонија. Во останатите општини постапките се водеа преку Министерството за транспорт и врски.

Поврзани вести

Web banner Duma Izvorska Izvor na 300x250px 01

Screenshot 2

52407849 472689196598964 4414210414364065792 n

Најново

 
   
   
   
   

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

15 (петнаесет) Оператори во производство

 

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес не врши дискриминација по ниту еден основ (полова, верска или национална дискриминација) и ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 15/03/2019 година.