Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Образованието на наставниците како еден од условите за квалитетен образовен процес беше тема на конференцијата „Образовни реформи: предизвици и перпскетиви во образованието на натавниците“ што денеска се одржа во Скопје во организација на Фондацијата Отворено општество Македонија.

Министерката за образование и наука Рената Дескоска истакна дека образованието на наставниците е битно не само за квалитетот на процесот во образованието, туку и за нивниот статус.

– Во делот на ова прашање презедовме мерки со коишто сакаме да стимулираме најдобрите ученици да се запишуваат на факултетите коишто образуваат идни наставници. Владата донесе одлука за стипендирање на учениците коишто ја примале стипендијата за талентирани ученици доколку продолжат да студираат на еден од факултетите коишто се педгошки или образуваат наставници да можат да продолжат да земаат стипендија уште првата година без да се стават дополнителни услови. Исто така, во рамки на законите за основно и средно предвидуваме водење сметка за кариерниот развој на наставниците и нивната постојана континуирана едукација, рече Десксоска.

Таа меѓу другото посочи дека во контекст на подобрување на статусот на наставниците се и измените што ги предложиле во Законот за основно, а ќе бидат вметнати и во Законот за средно со кои ќе се гарантираат одредени слободни денови на наставниците во текот на зимскиот распуст, бидејќи како што рече, овој систем којшто постоеше досега се сведуваше на систем на малтретирање на наставниците отколу на некаква реална активност кога ученици немаше во училиштата. Потсети дека од септември во буџетот веќе се испланирани и средства за зголемување на платите на наставниците, тренд којшто очекува да продолжи и во наредните неколку години.

Во поглед на квалитетот на образовните програми за едуцирање наставен кадар таа рече дека во Законот за високото образование ставени се одредби коишто даваат поголема слобода на педагошките факултети во однос на другите самите да ја регулираат својата програма како и соодносот на предметите – на задолжителните и изборните кои најдобро ќе одговараат на профилот на наставникот.

Елизабета Секирарска од Управниот одбор на ФООМ во однос на подигање на статусот на наставниците рече потребно е наставниците да бидат активни чинители и партнери во процесот на градење на реформите пред да се случат имајќи го предвид досегашното искуство.

– Праксата и ефектите кои за жал допрва ќе ги гледаме покажуваат дека беа избрзани недоволно осмислени, нереализирани без сочекување на една реформа за да ги видиме ефектите па да почнеме со наредната, туку некако се натрупаа и се соочивме со прилично комплексен проблем. Така се случи образованието наместо да биде еден од најстабилните општествени потсистеми стана генератор на проблеми во сите други општествени сфери…Тука треба да се спомене за никогаш да не се повтори феноменот на екстерното тестирање кој кај нас се спроведе во ендемски формат како никаде во светот и остави навистина длабоки последици, и е причина број еден кока го доведе во прашање кредибилитетот на целиот систем, рече Секирарска.

Според податоци од истражувањето презентирани на конференцијата во Македонија има околу 20-тина факултети за едукација на наставен кадар и 71 студиска програма. На пет од факултетите се образуваат кандидати за оделенски наставници, а на останатите за предметни наставници.

 

Поврзани вести

Web banner Duma Izvorska Izvor na 300x250px 01

Screenshot 2

52407849 472689196598964 4414210414364065792 n

Најново

 
   
   
   
   

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

15 (петнаесет) Оператори во производство

 

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес не врши дискриминација по ниту еден основ (полова, верска или национална дискриминација) и ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 15/03/2019 година.