Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

kartanaopstinite fin

Регионален форум „Процесот на децентрализација во Македонија“ ќе се одржи денеска во општина Велес.

На Форумот ќе се обратат заменик-министерот за локална самоуправа Дејан Павлески, амбасадорката на Швајцарија, Сибил Сутер Техада и меѓународниот лидер на програмата Цивика мобилитас Петруш Тоинес.

Најавено е учество и на градоначалниците на општините Велес, Струга и на Гостивар, како и на претставници на граѓанскиот сектор.

Форумот е организиран од страна на Форум – Центар за стратешки истражувања и документација-Скопје, Центарот за економски анализи – Скопје и Институт за развој на заедницата – Тетово, како дел од програмата Цивика мобилитас.

Во рамки на форумот ќе бидат презентирани клучните заклучоци и препораки од истражувањата спроведени од грантистите на програмата Цивика мобилитас: Форум–ЦСИД, ЦЕА и ИРЗ.

Заклучоците и препораките, информираат организаторите, се однесуваат на политиките за рамномерен регионален развој и успешноста на единиците на локалната самоуправа во испорака на законските надлежности и услуги кои ги вршат; (де)централизираниот развој и влијание на граѓанското општество во Македонија; местото и улогата на општинските комисии за односи меѓу заедниците, потенцијалите за ревитализација на месната самоуправа.

 

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново