Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

sasotasevski fin

Директорот на Бирото за јавна безбедност, Сашо Тасевски ќе го решава безредието во Министерството за внатрешни работи по телеграмата на техничкиот министер Наќе Чулев со која известува дека престануваат да важат прераспределбите на неговиот претходник и актуелен премиер, Оливер Спасовски.

Ова било договорено на денешниот состанок на Чулев со дополнителнат заменик министерка, Славјанка Петровска, директорот на БЈБ, Тасевски и неговиот заменик, Бесир Деари, а откако утрово во претседателската вила освен редовното обезбедување на Стево Пендаровски, се појавило и обезбедувањето кое му служеше на експретседателот Ѓорге Иванов.

„Во однос на телеграмата со која се известуваат раководителите на организациските единици со која издадените наредбите престануваат да важат, завземен е заеднички став да се презамат активности од страна на директорот на Бирото за јавна безбедност кои активности се во тек , a со кои во сите организациски единици каде има потреба да се распоредат работниците со решенија. Наредбите за извршување на итни, неодложни и специфични задачи да бидат согласно член 154 став 1, а во врска став 2 и став 4 од Законот за внатрешни работи во траење од најмногу 30 дена“, соопштија од МВР по средбата.

Инаку освен со обезбедувањето на Пендаровски, по одлуката на Чулев се јавија и низа други проблеми. Иако треба да има зголемено обезбедување на амбасадите на Албанија и Турција, се појавил недостаток на луѓе, а истото се случило и во резиденцијата на амбасадорот на Европската Унија. Со помалку луѓе, како што велат извори на Локално од МВР, останале и граничните премини со Србија и Косово, Долно Блаце и Јажинце.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново