Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Sahpanska fin

30.09.2020

Министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска денес се сретна со претставници на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) на која се зборуваше за потребата од поголема социјална и економска сигурност на новинарите и медиумските работници и унапредување на нивните работничките права.

Од страна на претставниците на ССНМ беа посочени предизвиците со кои се соочува оваа фела, ризиците по здравје на медумските работници, условите за работа, работата во смени и прекувремена работа, исполнителноста на обврските од страна на работодавачите на договорите за вработување и потребата од предвремено пензионирање односно од бенефициран стаж.Министерката Шахпаска изрази подготвеност за дијалог и соработка со сите засегнати страни при подготовка на измените и дополнувањата на драфт-верзиите на Законот за ПИО и Законот за работните односи и укажа на повеќе решенија коишто би биле вградени во законски рамки. Воедно таа изрази силно уверување дека Министерството за руд и социјална политика и релевантните институции ќе бидат партнери при надминување на предизвиците коишто беа дискутирани на средбата.

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

 
   
   
   
   

Најново