Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

covid test

27.11.2020

Норвешка ни донираше 13 500 брзи теста за ковид-19. Донацијата денеска во кругот на Воено-медицинскиот центар во Скопје ја предаде аташето за одбрана, Егил Далтвејт.

Дел од нив – 3 500, ќе се искористат за потребите на зголемена безбедност на припадниците на Армијата и за тестирање на тие што функционираат во група – курсот за подофицери кој се организира во Армијата, при упатување во мисија и при организирање поголеми вежбовни активности.

„Ова се брзи тестови за детектирање ковид-19 и тие не претставуваат замена на ПЦР-тестовите, меѓутоа се голема поддршка во справувањето со ковид. Втората иницијатива што сакам да ја истакнам е соработката на полето на воената медицина. Ние и досега сме соработувале, меѓутоа од почетокот на следната година ќе учествуваме заедно како дел од норвешката полска болница во Авганистан, која ние планираме да ја инсталираме оваа зима“, истакна Далтвејт.

Донацијата ја најави и министерот за здравство Венко Филипче на прес-конференцијата денеска претпладне, на која рече дека од денеска почнува постапката за набавка на брзи тестови со дел од буџетот кој со ребалансот стигна во Министерството за здравство.

Владата на седницата пред 10 дена го задолжи Министерството за здравство да спроведе постапка за јавна набавка на брзи антигени тестови за потребите на јавните здравствени установи со спроведување постапка на преговарање без објавување оглас.

Мите Јаначков

 Нова 2020

 ДЕЛТА ПРОМ 1

 2021 со честитки за Божиќ и стара Нова година

 и благосостојба во домот и успех во работата

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

NOVOGODISENBANERSINALCO

 Fokus

viber image 2020 12 24 14 00 26

viber image 2021 01 02 09 31 36

from samantha howells 1

from samantha

 Романтик

 2021 Честит Божиќ и Стара Нова година 1

 2021 Честит Божиќ и Стара Нова година 2

 2021 Честит Божиќ и Стара Нова година 4

opshtina chashka

 посакува Среќна 2021 година

 Нова 2021 честит Божиќ и Стара Нова година 4

 
   
   
   
   

Најново