На денешен ден, 4 мај, навршуваат 113 години од убиството на Гоце Делчев во село Баница, Егејска Македонија…

На регионалниот пат Р-2137 пред населено место Војшанци поради деформации на мостот сообраќајот ќе се пренасочува (за возила со вкупна маса над 5тона) преку мост на река Вардар, врска А1 со Р-2137 (Д.Капија – Корешница – Војшанци).

Времето денеска променливо облачно со повремен локален дожд, почест во западните и во северните делови.

Според листата на Репортери без граници, Македонија се наоѓа на 118-то место, заедно со Мали, Обединетите Арапски Емирати, Таџикистан, Алжир, Авганистан.

Додека целиот демократски свет го слави денот на слободата на печатот, ние дојдовме пред затворот во Шуто Оризари затоа што неговата симболика најдобро зборува за нашата неслобода. пишува во соопштението на Здружението на новинари на Македонија.

По спроведената истражна постапка против четири лица, Основното јавно обвинителство во Велес денеска во Основниот суд во градот поднесе обвинение против Т.В. лекар специјалист – анестезиолог вработен во ЈЗУ Општа болница – Гевгелија, како и против В.Ч. и Д.М. лекари специјалисти по гинекологија и акушерство вработени во ЈЗУ Општа болница – Струмица. Тие се обвинетите дека сториле кривично дело тешки дела против здравјето на луѓето.

Поврзани вести

 

Најново