Според листата на Репортери без граници, Македонија се наоѓа на 118-то место, заедно со Мали, Обединетите Арапски Емирати, Таџикистан, Алжир, Авганистан.

Додека целиот демократски свет го слави денот на слободата на печатот, ние дојдовме пред затворот во Шуто Оризари затоа што неговата симболика најдобро зборува за нашата неслобода. пишува во соопштението на Здружението на новинари на Македонија.

По спроведената истражна постапка против четири лица, Основното јавно обвинителство во Велес денеска во Основниот суд во градот поднесе обвинение против Т.В. лекар специјалист – анестезиолог вработен во ЈЗУ Општа болница – Гевгелија, како и против В.Ч. и Д.М. лекари специјалисти по гинекологија и акушерство вработени во ЈЗУ Општа болница – Струмица. Тие се обвинетите дека сториле кривично дело тешки дела против здравјето на луѓето.

Охридските хотелиери и туристички работници за годинава очекуваат, ако не да ја надминат, барем да ја повторат ланската сезона. Ваквите очекувања се поврзани со веќе договорените тури, но и со фактот дека Европејците годинава помалку патуваат поради бегалската криза, а Македонија е дел од рутата.

Ние продолжуваме со барање на правдата и правичното судење, тоа што ни го дава законот како можност и Европската конвенција, членот 6. Денеска, бевме на рочиште кое што е закажано пред месец и полoвина, токму на денешниот датум. Рочиштето за жал не се одржа, бевме известени од службите од судот дека нема да се одржи ваквото рочиште.

Меѓународната кризна група (ИЦГ) на својата најнова листа ја стави Македонија во групата на меѓу земји каде состојбата се влошува. Македонија е во друштво со Авганистан, Бангладеш, Гамбија, Ирак, Нагорно-Карабах (Азербејџан), Република Конго и Сирија, земји кои постојано се на раб на некаков конфликт.

Поврзани вести

Web banner Duma Kozuvcanka Fakti 300x250px 01

Најново