Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Александар Николовски, предложен од претходната влада за амбасадор на Македонија во Европската унија не е по мерка на новиот владин кабинет. Министерот за надворешни работи Никола Димитров одо од Софија порача дека постапката за негово назначување на оваа позиција ќе биде запрена. Тој вели дека партискиот политичкиот фолклор мора да престане.

„Во Македонија ќе мора да престанеме со обидите да се испраќа амбасадор политичар или да се почне постапка за испраќање на човек за амбасадор кој е политичар, пред одржување на изборите. Бидејќи логиката на испраќање на некој што е политички близок, особено во голем центар, е да работи за вас додека се власт. Затоа ние имаме неколку пати вакви грешки направено и мислам дека треба да се договориме како општество и како политички систем ова да не го правиме”, истакна Димитров.

Но, Кандидатот за Амбасадор и Шеф на мисијата на Република Македонија во Европската Унија, Александар Николоски вели дека не се кандидирал за пратеник на последните избори, и се повлекол од сите функции во

Парламентарното собрание на Советот на Европа, како и од сите партиски функции само за да биде именуван на ова функција. Според Николоски одговорите околу неговото именување лежат во Уставот на РМ и законот за надворешни работи и дека тоа треба да се почитува.

„Сметам дека за оваа битна дипломатска тема не е потребно медиумско надмудрување, туку координација и усогласување помеѓу Претседателот на Република Македонија, Премиерот, Министерот за надворешни работи и мене како Амбасадор. Така ќе ја поштедиме јавноста од јавни препукувања, а достојно ќе се усогласиме за интересите и угледот на Македонија во Брисел”, истакна Николоски.

Од ВМРО-ДПМНЕ велат дека одговорите по ова прашање треба да се бараат кај претседателот на владата и претседателот на државата.

“Сепак тоа прашање е за надворешна политика кај што и се именуваат и амбасадорите. Ова прашање е за претседателот на државата и на владата, мислам дека тие најсоодветно ќе одговорат во однос на тоа прашање”, истакна Трајко Вељаноски.

Извор: ТВ21

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново