Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Денеска има јасна одвоеност на партијата од државата и недвосмислена одвоеност на бизнисот од политиката. Заврши времето на Белизе фирми и рајски шеми за купи-продај од братучед на кум и обратно, велат од СДСМ и им порачуваат на ВМРО-ДПМНЕ дека не можат повеќе да ја манипулираат јавноста.

Јавноста, велат од таму, се изнаслуша како врхушката од ВМРО-ДПМНЕ кумува и уценува за да земе процент од секој проект и бизнис зделка кога беше на власт.

„Македонија е пазарна економија во која што владее правото, со слободно претприемништво каде приватните субјекти се самостојни во одлучување за сопствениот деловен потфат, со јасна дистинкција помеѓу приватниот и јавен сектор. Тоа го покажува и примерот со Вицепремиерот Кочо Анѓушев. За да нема конфликт на интерес, како што и вети на почетокот на преземањето на должноста, Анѓушев ја продава компанијата, со што јасно дава до знаење дека единствен мотив за да биде во владата е за да и помогне на државата, а не за да реализира бизнис интереси како што тоа со години го правеше ВМРО-ДПМНЕ“, посочуваат од таму.

Доколку ВМРО-ДПМНЕ, додаваат, не прави разлика меѓу односите во приватниот и јавниот сектор во Македонија, треба да е загрижена, како што велат, за капацитетот на новото раководство на оваа партија.

„Ако ВМРО-ДПМНЕ навистина сака да се реформира треба да расчисти со „купи-продај“ шемите, за кои јавноста беше сведок дека оваа партија ги применуваше и во однос на наметнатиот спор со Грција. ВМРО-ДПМНЕ треба да се однесува одговорно кон граѓаните, а не да шири лажни вести. Вниманието од позитивните резултати на Владата предводена од СДСМ не може да се оттргне со манипулации“, посочуваат од партијата на власт.

 

Поврзани вести

Web banner Duma Kozuvcanka Fakti 300x250px 01

Најново