Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Собранието на Црна Гора денеска во Цетиње ќе одлучува за потврдување на членството на земјата во НАТО.

Извесно е дека за потврдување на оваа одлука ќе гласаат 46 пратеници, од вкупно 81, со оглед на тоа дека опозицијата ја бојкотира работата на црногорскиот Парламент уште од вонредните парламентрани избори, одржани на 16 октомври минатата година.

За потврдување на оваа одлука потребно е просто мнозинство.

Црногорските власти и опозицијата имаат различни ставови за тоа дали одлуката за членството на Црна Гора треба да биде донесена во Парламентот или на референдумот.

Опозицијата бара референдум, додека властите сметаат дека тоа не е потребно.

Поради тоа, за денеска во Цетиње е најавен протест на опозицијата против донесување на одлуката за членство во НАТО во Собранието.

Поврзани вести

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново