Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Нивото на реката Сена во Париз продолжува да расте, и се заканува дека ќе стигне до критичната точка од 6 метри.

Во моментот нивото е на 5,4 метри, но расте по 2 см на секој час. Веќе се недели околните патеки и патишта се под вода, а поради зголеменото ниво на водата затворена е една железничка линија, која го следи текот на реката низ главниот град на Фрнација.

Метрото се уште функционира на сите линии, но дел од станиците се под вода, односно, шините се поплавени. Реката ги пробила вреќите со песок ставени во повеќето станици.

Позната статуа Zouave поставена под еден мост на Сена е до колена во вода, а се очекува и целата да биде проголтана.

Највисокото ниво што Сена го достигнала последните години е 6,1 метар, но далеку пониско од големата поплава во 1910 година, кога нивото достигнало до 8,6 метри.

Сепак, музеите во Париз може да претрпат голема штета. Во 2016 година Лувр префрли 35.000 вредни уметнички дела од неколку приземни простории во само 48 часа, а можно е тоа да го направат и сега.

„Се уште нема вода во крилото за исламска уметност во Лувр, кое е на најниско ниво“, ни ќе остане затворено за посетители, до недела“, велат од музејот.

Музејот д`Орсеј, исто така се подготвува за преземање мерки од поплава, па ги откажаа сите настани за четврток вечер, во случај да треба да ги преместат уметничките дела.

Предградијата на Париз имаат поголеми штети околу реката Марне, која ги проби насипите и поплави цели улици со автомобили во некои населби. Евакуирани се 150 жители од најпогодените подрачја.

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново

 
   
   
   
   

rontis

 

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик ќе се смета за предност
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија - Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 30/11/2018 година .

 

rontis

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Mагационер

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство
  • Познавање на англиски јазик, Возачка дозвола „В“ - категорија

  и поседување на сертификат за управување со виљушкар ќе се смета за предност

  • Вработувањето е на определено време, со можност за трансформација на неопределено време.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса:                              ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Магационер, најдоцна до 30/11/2018 година.

 

rontis

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

 Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија – Велес

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес не врши дискриминација по ниту еден основ (полова, верска или национална дискриминација) и ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/11/2018 година.