Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Словенија од 1 април го менува системот за наплаќање патарина, кој ќе ги опфати сите автопати и тунелот Караванка.

Од 1 април Словенија ќе премине од системот на наплаќање со куќички, на систем без бариери DarsGo, задолжителен за сите возила со маса од 35 тони и повеќе.

Новиот систем ќе ги опфати сите автопати и тунелот Караванка, соопшти компанијата DKV.

„Картичките DARS и уредите ABC кои се употребуваа до сега престануваат да важат од 1 април 2018 година, а постоечкиот уплатен износ ќе им се врати на корисниците“, велат од DARS, словенечката компанија која управува со автопатите.

Kорисниците веќе можат да се регистрираар за новиот систем на патарина, а DKV, како партнер на DARS, нуди помош и асистенција.

Таа компанија најави и воведување уредDKV BOX EUROPE за наплата на патарината во цела Европа. Целта е сите патарини за патиштата, мостови и туниели да се наплатуваат со помош на еден уред.

Поврзани вести

Web banner Duma Kozuvcanka Fakti 300x250px 01

Најново