Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

UNESKO fin

Речиси 12 500 деца – бегалци ги посетувале грчките државни училишта оваа година, според годишниот извештај на УНЕСКО, претставен во четвртокот на специјален настан во Министерството за образование во Атина.

“Вкупниот број на регистрирани студенти за бегалци во грчките јавни училишта моментално изнесува околу 12.480”, рече заменик-министерот за образование Меропи Цуфи.

Таа додаде дека во сите образовни единици кои ги посетуваат бегалците служат психолози кои обезбедуваат поддршка за децата бегалци и нивните семејства.

Зуфи, исто така, рече дека од 2017 година Грција учествувала во пилот-програма за регистрација и признавање на академските дипломи за деца-бегалци

 

Поврзани вести

E baner

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

Најново