Движењето на слободни граѓани (ПСГ) најавија дека на градските плоштади ширум Србија од утре ќе почне емитување „Слободен Дневник“, во кој како што се наведува „луѓето ќе може да слушнат од слободните новинари вистина за тоа што се случува во нивниот град, покраина, држава и светот“.

По катастрофалниот пожар во Сплит во градот ќе биде прогласена елементарна непогода, а откако ќе заврши полицискиот увид ќе се започне и со проценка на штетите.

Грчкиот центар за контрола и превенција на болести (КЕЕЛПНО) сооптши дека во Грција е потврден првиот случај на западнонилски вирус, додавајќи дека минатата и во 2015 година во земјата немало случаи на овој вирус кај луѓе.

Луѓе биле принудени да ги напуштат своите автомобили и да ги напуштаат железнички композиции, блокирани од надојдената вода поради дождот .

Кошмарна ноќ имаа жителите на Сплит. Пожарите кои бесеат во Хрватска стигнаа до преградието на градот.

Големо невреме владее во туристичкото место Торoни на вториот крак во Грција. Обилни дождови и поплави ги исплаши туристите во ова место. Водата носела сѐ пред себе. Оштетени се многу автомобили на туристите. Туристи кои биле сместени на првите катови од објектите биле евакуирани. Грчките медиуми јавуваат за поплави и на други места во земјата.

Поврзани вести

 

Најново