Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Сите земјоделски култури трпат последици од топлото време зашто нема доволно влага во почвата. Врнежите денеска и утре веројатно нема да ги сменат драстично состојбите ако интензитетот е слаб, велат агрометеоролозите.

- Врнежите сега не менуваат ништо, ни треба повеќе дожд. Вода ни треба. Пролетните и окопните култури се во критична, дури катастрофална состојба, посебно пченката. Оние површини кои не се под сиетми за наводнување некаде може и да не дадат принос -изјави Ангелко Ангелески од УХМР.

Според него, штети трпат и лозарството и овоштарството.

- Веќе почнуваат да дехидрираат зрната на грозјето и да се суши дел од стеблото. Овошките, пак, сега, во август, ги формираат цветните папки. Ако немаат доволно вода може да се случи догодина да не дадат род или родот да биде многу мал - истакна Ангелески.

За конечна оценка како врнежите ќе влијааат врз земјоделството, потенцира, сепак ќе треба да се почека, да се проследи нивниот интензитет дениовиве.

Наводнувањето да продолжи, е препораката на агрометеоролозите.

 

Поврзани вести

 

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Mагационер
Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство
  • Возачка дозвола „В“ - категорија
  • Познавање на англиски јазик и поседување на сертификат за управување со виљушкар ќе се смета за предност
  • Вработувањето е на определено време, со можност за трансформација на неопределено време.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на infomk@rontis.com или на адреса: ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес с. Долно Оризари бб, Велес 1400 задолжително со назнака за Магационер, најдоцна до 15/11/2017 година.

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

10 (десет) Оператори во производство 

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија - Велес
Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com или на адреса: ДПТ РОНТИС ДООЕЛ с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 15/11/2017 година.

Најново