Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Гранција планира да укине една од најпопуларните продажбени понуди на храна кога за еден купен добиваш еден производ гратис во супермаркетите за да им гарантира поголема заработка на фармерите.

Оваа мерка е дел од поширок закон за храна и земјоделство, кој е претставен од Владата, а чија цел е регулирање на минималните цени на храна и ограничена распродажба во Франција.

Фармерите, кои се значајно бирачко тело во Франција, долго се жалаат на војна на цените меѓу продавачите на мало за кои велат дека се добри за купувачите, но ги погаѓа производителите.

„Тоа ќе биде олеснување за продавачите на мало кои ќе можат да ги намалат маржите на други производи и подобро да го платат производот“, вели министерот за земјоделство Стефан Траве, додавајќи дека ова се однесува само на храната.

Додаде и забраната на методот за еден купен да се добие друг производ гратис, кој не е толку чест во Франција како во Британија, ќе помогне да се намали фрлањето храна.

Поврзани вести

Web banner Hit Portal Sinalco IceTea 2018 300x250px 01

PITIJADAVELES1

Најново