Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

beraci fin

Бербата на боровинки во националниот парк „Пелистер“ ќе почне на 28 јули. Вака одлучи ЈУ Национален парк „Пелистер“ – Битола во договор со претставници на фирми кои се занимаваат со откуп на боровинка и други шумски производи.

Обезбедена е и соодветна дозвола од Министерството за животна средина и просторно планирање.

– Секоја година пред почетокот на сезоната за собирање шумски плодови се врши евидентирање и издавање легитимација за собирачите на шумски плодови, со што процесот на стопанисување со шумските плодови е организиран и легализиран. На заинтересираните граѓани им издаваме посебни дозволи со фотографија и основни податоци за собирачот и на тој начин собирачот може да се движи на територијата на националниот парк, да собира шумски плодови и да ги предаде за откуп на определен откупен пункт. Со ангажираноста на теренот, и со помош на сообраќајната и шумската полиција, како и со овластените фирми за откуп на боровинки, го регулираме собирањето боровинки и други шумски плодови- вели Пеце Цветановски, советник за односи со јавност во ЈУ Национален парк „Пелистер“ – Битола.

ЈУ Национален парк „Пелистер“ очекува до 27 јули да заврши пријавувањето на собирачите на боровинки, како и на фирмите кои ќе потпишат договор за откуп.

Поврзани вести

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

E baner

Најново

 
   
   
   
   

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат, без разлика на нивната полова, верска или национална припадност.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на hrmk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/10/2019 година.

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат, без разлика на нивната полова, верска или национална припадност.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на hrmk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/10/2019 година.