Просечната ноемвриска сметка за струја за црногорските домаќинства, кога ќе се изземат непрочитаните мерни места во објекти кои не се постојано населени, изнесува 34 евра.

Од денеска се во оптек книжни пари во апоени од 200 и 2.000 денари, а ќе бидат повлечени банкнотите од 5.000 денари.

Македонска тринаесетчлена делегација на претставници на локалните власти и експерти во енологија до сабота престојува во францускиот регион Алзас во студиска посета посветена на винската индустрија.

Преполовена е вредноста на ставката валути и депозити која за еден месец е намалена за над 160 милиони евра. Тоа значи дека или се намалила вредноста на странски конвертибилни валути што ги чува централната банка или пак се вадени пари од депозитите. Доколку е така што е платено со нив?, пишува Фактор.

На Шведска годишно ѝ се потребни 64.000 емигранти за да се спречи нарушување на економскиот раст, предизвикан од недостатокот на квалификувана работна сила, соопштува Шведскиот завод за вработување.

Индексот на цените на угостителските услуги во ноември 2016 година, во споредба со октомври 2016 година, остана на исто ниво.

Поврзани вести

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново