Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ова е единствената земја на светот во која власта е уверена дека тежнеењето кон среќа на секој жител е најважната цел на земјата. Токму среќата се смета за главен приоритет на националната политика.

Ова е толку многу важно што токму правото на среќа е дел од членот 9 од Уставот на државата.

Во Бутан не постои концепт на бруто домашен производ. Наместо тоа, за благосостојбата на земјата се користи индикаторот- бруто национална среќа. Концептот на бруто национална среќа потекнува од 1972 година и се заснова на четири основни компоненти како што се културната димензија, рамноправниот економски развој, доброто управување и заштитата на животната средина.

Поради тоа на секоја личност во оваа земја на пописот на населението, помеѓу останатото, се поставува прашањето: Дали сте среќни?

Во последниот попис спроведен во 2015 година, 35% од населението одговорило дека е многу среќно, 47,9% дека се чувствува умерено среќно, а само 8,8% од населението одговорило дека се чувствува несреќно.

 

 

 

SEMM baner MK

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново