Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

На најновата престижна Шангајска листа, која беше објавена денеска, најдобар универзитет во светот е „Харвард“. По него следуваат „Станфорд“, „Кембриџ“, МИТ, „Беркли“, „Принстон“, „Оксфорд“, „Колумбија“, „Калифорнија“ и универзитетот во Чикаго.

Меѓу првите десет на оваа листа осум се американски и два британски универзитета.

Што се однесува на регионот, на листата се само универзитетот во Белград, кој е позициониран меѓу 201. и 300. место и универзитетот во Љубљана, кој е во групата од 401. до 500. место. На листата нема универзитети од Македонија, Хрватска, Црна Гора и од Босна и Херцеговина.

Шангајската листа, која секоја година ја објавува универзитетот „Џиао Тонг“ од Шангај, е една од највлијателните листи која ги рангира 500-те најдобри универзитети во светот.

Клучни критериуми за рангирање на универзитетите се бројот на објавени научни трудови во меѓународни списанија, цитираност, бројот на добитници на Нобелови награди и Филдсови медали, кои луѓе студирале или работат таму.

Листата е неформална, но е работа на престиж да се биде на неа бидејќи опфаќа само 2 отсто од светските универзитети./Макфакс

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново