Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Последната епизода на завршената седма сезона на филмот “Игра на тронови” поставила рекорд по бројот на публика во историјата на овој серијал.

Ова го соопшти меѓународната истражувачка маркетинг агенција Nielsen. Во нејзини податоци финалната епизода од седмата сезона била гледана од 12.1 милион гледачи. Уште околу 4 милиони лица се запознале со епизодата на интернет во стриминг платформите. Тоа е за 36% повеќе од бројноста на публиката на последната епизода од претходната шеста сезона, која била следена од 8.9 милиони лица.

Серијата на HBO “Игра на престоли” е создадена според мотиви од циклусот романи на американскиот писател Џорџ Мартин “Песна за оганот и мразот”. Премиерата на првата сезона на проектот, кој подоцна доби огромна популарност низ целиот свет, се одржа во април 2011 година. Серијата е еден од најскапите проекти во историјата на американската телевизија. Последната, осма сезона, се очекува да излезе во етерот во следната година.

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново