Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Принцовите Вилијам и Хари ќе ѝоддадат почит на мајка си принцезата Дијана денес – ден пред 20-годишнината од смртта во сообраќајна несреќа во Париз, јави Ројтерс.

Двајцата браќа ќе се сретнат со претставници на добротворни друштва, поддржани од принцезата Дијана, во палатата Кенсингтон – нејзина поранешна резиденција и нивен актуелен дом.

Две децении по смртта на 31 август 1997 година името на Лејди Ди повторно е на насловните страници. Нови откритија за личниот живот и куп телевизиски документарни филмови се појавија околу датумот на годишнината од смртта.

Принцовите Вилијам и Хари дадоа свој придонес за некои од документарните продукции, но за разлика од претходните години ќе го одбележат датумот повеќе дискретно. На самиот ден на годишнината тие ќе се “оддадат“ на мајка си насамо.

Денес, пред да се состанат со претставници на поддржаните од принцезата Дијана добротворни друштва, принцовите Вилијам и Хари ќе се вклучат во обиколка на една од градините на палатата Кенсингтон, привремено трансформирана во спомен на Лејди Ди. Во т.н. Бела градина се засадени бели англиски рози и незаборавки.

 

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново