Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Армандо Харт Давалос, кубанскиот револуционер и близок до лидерот Фидел Кастро, почина во неделата на возраст од 88 години, во Хавана, пренесоа кубанските медиуми.

„Познатиот револуционер Армандо Харт Давалос почина во неделата попладне како последица од респираторна инсуфициенција“, наведоа медиумите.

Харт, кој имаше проблеми со здравјето и беше врзан за количка, по занимање е адвокат. Му се придружил на Кастро во 1953 година и беше еден од членовите на тајните ќелии на Кастровото „Движење 26 јули“.

Беше во затвор и беше измачуван за време на владеењето на генералот Фулгенсио Батиста Залдивар.

Од Куба побеганл во 1959 година.

Со доаѓањето на власт на Кастро, тој се вратил во земјата, станал министер за образование и покренал кампања за описменување на населението.

Харт, за кои се смета дека бил еден од идеолозите на Комунистичката партија на Куба, бил и министер за култура до 1997 година.

По повлекувањето од функцијата, Харт се посветил на запознавање на животот и делата на кубанскиот борец за независност. филозофот и поет Хозе Марти (1853-1895).

 

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново