Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Шпанката Ана Вела Рубио, најстарата личност во Европа, почина на возраст од 116 години и 47 дена во пензионерскиот дом во Барселона.

Ана Вело Рубио, поранешна кројачка, умрела во петокот, а последните четири месеци со неа во истиот пензионерски дом живеела нејзината 90-годишна ќерка.

Ана Вела Рубио е родена на 29 октомври 1901 година во гратчето Пуенте Генил, во близина на Кордоба, а од 40-тите години од минатиот век живеела во Каталонија.

Таа ја преземала круната на најстара Европјанка кога на 15 април оваа година умре Италијанката Ема Морано, која беше стара 117 години и 137 дена.

Со смртта на Ана Вела Рубио најстара жива личност во Европа стана уште една жена од Медитеранот, Италијанката Џозепина Пројето, која има 115 години и 200 дена.

А, најстара жива личност на светот е Јапонката Наби Тајима, која има 117 години и 134 дена.

Web banner Hit Portal Sinalco IceTea 2018 300x250px 01

Најново