Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

sloveneckapolicija fin

Полицајците во Словенија од денеска штрајкуваат со пишување мали казни за прекршоци што не загрозуваат јавна безбедност бидјеќи Владата не исполнува нивни барања за зголемување плати и подобрување на условите за работа.

Тој протест е наречен „бел штрајк“ и според полицискиот синдикат тој потег нема да ја загрози безбедноста на државните граници.

За време на штрајкот полицијата ќе интервенира за потребите на државата и граѓаните.

Според словенечки медиуми, со помалите казни полицајците намалуваат приходи во државниот буџет. Новиот министер за внатрешни работи Боштјан Поклукар најави дека е подготвен да разговара со претставници на полицискиот синдикат за нивните барања.

Web banner Duma Kozuvcanka Fakti 300x250px 01

Најново