Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

kalgari fin

Во канадскиот град Калгари на 13 ноември ќе се одржи референдум на кој жителите на градот ќе треба да одлучат дали ќе ја прифатат апликацијата за учество во трка за домаќин на Зимските олимписки игри во 2026 година.

Меѓународниот олимписки комитет (ИОК) одобри три апликации за ЗОИ 2026. Во потесен круг влегоа Калгари, италијанскиот Милано со Кортина Д’Ампецо и шведскиот Стокхолм.

Калгари еднаш веќе беше домаќин на Зимски олимписки игри – во 1988 година, додека Кортина Д’Ампецо во 1956 година.

Одлуката за домаќин на Зимската олимпијада 2026 ќе биде позната во 2019 година.

Следните Зимски олимписки игри ќе се одржат во Пекинг, Кина.

 

Web banner Duma Sinetta 2019 300x250px 01

Најново