Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

plazabol fin

15.05.2020

Хрватскиот институт за јавно здравје (ХЗJЗ) објави препораки за пливање во морските и копнените површински води за време на епидемијата и за пливање во базените и водени паркови, со максимален број на луѓе на плажите ограничен на 15 на површина од 100 квадратни метри.

„За просториите на морските и слатководните подрачја за капење, максималниот број на лица дозволени да останат во исто време се определува според принципот- 15 лица на 100 квадратни метри нето-површина“, се вели во препораките на ХЗЈЗ.

Покрај тоа, на сите посетители и вработени им се советува да се придржуваат кон правилата за физичко растојание од 1,5 метри, што вклучува и растојание при пливање.

Дезинфицирајте ги лежалките неколку пати на ден

Исто така, на влезот и во подрачјето каде престојуваат посетителите, потребно е да се постават информации за хигиенски процедури и со упатства за правилно однесување и мерки за заштита, кои треба да се следат или кои се валидни во тој простор.

На морските и слатководните капалишта неопходно е да се постават дозери со средства за дезинфекција на разумни растојанија и на видливи места. Исто така, концесионерот треба да ги оддели лежалките за да обезбеди физичко растојание и да обезбеди лице штпо може да ги надгледува пропишаните мерки.

Лежалки треба да се дезинфицираат неколку пати на ден, а секогаш откако одреден гостин веќе не ја користи лежалката и пред да ја користи друг гостин.

„Чистењето и дезинфекцијата на санитарниот простор треба да се засилува на секои два часа (доколку е потребно и почесто), како и бројот на вработените за дневно чистење во секоја санитарен јазол. Во исто време, употребата на санитарни јазли треба да биде ограничена во согласност со големината и пропишаните санитарни услови“, се маведува во упатствата.

 

 

 

SEMM baner MK

lifer gif 300x250 Duma

 

Duma Banner

ezgif.com video to gif1

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

Почитувани,

Општина Велес ја известува јавноста дека Градскиот пазар во Велес наместо во вообичаените пазарни денови, отворен е за работа секој ден, од понеделник до недела, од 07:00 до 14:00 часот.

Претходно донесените мерки за Градскиот пазар сè уште се на сила.

Малиот пазар во Нова населба останува затворен за работа, затоа што сè уште не се создадени услови за негово повторно отворање.

Општина Велес упатува апел до сите жители на општината за почитување и придржување кон мерките за превенција и заштита од ширење на Ковид-19 (коронавирус).

Јавното здравје е заедничка одговорност.

Со почит,

Општина Велес

 
   
   
   
   

Најново