Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

kucinjakorona fin

Истражувачите од Ветеринарниот факултет на Универзитетот во Хелсинки обучувале кучиња за да можат да го детектираат Ковид-19 од почетокот на 2020 година. Во мај истражувачката група објавила дека успешно обучила кучиња за откривање на Ковид-19 во примероците на урина. Но, напредокот се случил брзо. Сега кучињата се обучени да откријат Ковид-19 од потта на нашата кожа и го почнаа пробното тестирање на аеродромот во Хелсинки.

На овие кучиња им се потребни само 10 молекули за откривање на Ковид-19, додека за тековната опрема за тестирање потребни се 18.000.000. И не постои споредба со брзината. „Абот Лабс“ има 15-минутен тест што чини 5 долари. Кучињата можат да го детектираат Ковид-19 веднаш, без непријатното земање брис од нос.

Процесот на скрининг нема да биде толку едноставен како дозволување на патниците да поминат додека кучето ги душка. Наместо тоа, патниците ќе треба да ја тријат кожата со марамче, а потоа да го стават во чаша. Кучето ќе треба да ја издушка чашата во изолиран штанд. Ова овозможува анонимна обработка што ја штити приватноста на една личност. Патникот за кој постои сомневање дека има Ковид-19 ќе биде насочен кон одделот за здравствени информации на аеродромот.

Програмата наскоро ќе вработи 4 кучиња, но може да се прошири на 22 колку што се обучени за задачата. Иако е нејасно дали идејата ќе биде само на еден аеродром - старските домови ќе бидат уште еден одличен случај за употреба на вакви кучиња.

 

 

SEMM baner MK

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

Основен суд Велес, врз основа на чл.38 ст.3 од Законот за судовите (Сл.весник на РСМ бр.58/06), чл.7 од Законот за изменување и дополнување на Законот за судовите (Сл.весник на РСМ 83/2018) и Одлуката бр.02-2158/1 од 10.12.2015 година на Судски совет на Република Северна Македонија (Сл.весник на РСМ бр.219/15 од 14.12.2015 година), а во врска со потребата од избор на судии поротници поради истек на мандатот на ден 14.11.2020 година, на ден 29.10.2020 година, го објавува следниот:

 

О Г Л А С

за избор на 30 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1.   да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.
  1. За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III. Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство (не постаро од 6 месеци),

            -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање, не постара од 6 месеци).

  1. Пријавата со потребните документи и телефон за контакт да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                                                                            Основен суд Велес

                                               

 
   
   
   
   

Најново