Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

vselena fin

Група од осум земји предводени од САД потпишаа договори со кои се утврдуваат правилата за истражување на вселената, објави американската вселенска агенција НАСА.

Во мај, НАСА поттикна глобална дебата за основните принципи на животот и работата на луѓето на Месечината, истакнувајќи ги, како што рекоа, основните правила на идниот меѓународен сојуз за истражување на Месечината, наречена Артемис Спогодби (Artemis Accords).

Договорите го добија името по програмата на НАСА за слетување астронаути на Месечината до 2024 година, а вчера ги потпишаа Австралија, Велика Британија, Канада, Јапонија, Луксембург, Италија и Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ), заедно со САД.

Договорите Артемис треба да и овозможат на американската агенција да обезбеди услови со меѓународни партнери за одржливо истражување на површината на Месечината до 2028 година, што треба да биде отскочна даска за првата човечка мисија на Марс.

Принципите утврдени во договорите треба да гарантираат прифаќање на правилата за безбедно работење, употреба на вселенски ресурси, минимизирање на отпадот во орбитата на Земјата и размена на научни податоци.

Кина и Русија, истакнати светски сили во истражувањето на вселената, не се меѓу потписниците на договорот, за кој НАСА се надева дека ќе пристапат и други земји.

Во НАСА тврдат дека договорите ќе помогнат да се избегнат конфликти во вселената и на Земјата преку зајакнување на разбирањето и борба против погрешните перцепции.

Во септември тие најавија дека ќе им плаќаат на рударските компании за извлекување руди и материјали на Месечината, тврдејќи дека плановите нема да го нарушат меѓународниот договор од 1967 година, според кој државите не можат да бараат сопственост на небесните тела и вселената.

 Нова 2020

 ДЕЛТА ПРОМ 1

 2021 со честитки за Божиќ и стара Нова година

 и благосостојба во домот и успех во работата

 

 

SEMM baner MK

NOVOGODISENBANERSINALCO

 Fokus

viber image 2020 12 24 14 00 26

viber image 2021 01 02 09 31 36

from samantha howells 1

from samantha

 Романтик

 2021 Честит Божиќ и Стара Нова година 1

 2021 Честит Божиќ и Стара Нова година 2

 2021 Честит Божиќ и Стара Нова година 4

opshtina chashka

 посакува Среќна 2021 година

 Нова 2021 честит Божиќ и Стара Нова година 4

 
   
   
   
   

Најново