Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Виктор Лазиќ, писател, адвокат и еден од најголемите српски патници, човек познат како Србин кој го обиколил светот со Ладa, го прераскажува своето необично искуство за тоа како тој избегал од едно племе, кога сфатил дека тој треба да биде младоженец.

На пат, тој никогаш не отишол со полн џеб, а таму каде што патувал од секогаш наоѓал работа за да заработи пари за остатокот од патот. Кога дипломирал на Правниот факултет, семејството му купило Лада со која посетил многу земји.

Јас секогаш одам сам, но носам и кукла и такаво текот на ноќта може прво да ја видат о нејзината глава, па ако некој нападне, тој прво ја напаѓа неа.

На мојата посета на Индонезија на Виктор се случиле две навистина прекрасни нешта.

Всушност, јас скоро и да не се оженив во едно племе и запознав вистински пирати.

“И двете нешта се случија на магичната Суматра од- идната невеста јас едвај се спасив, бегајќи низ падините на активни вулкани и менување на повеќе превозни средства. Ја не планирав брак, далеку од тоа. Едноставно малку кокетирав, а флертот девојката го сфатила како согласност за брак и на овој начин ние веќе требаше да се земеме. Следниот ден сите беа подготвени за радоста. На прв поглед дури тие ја направија мојата свадба„, се сеќава Виктор.

Од несудената свадба избегал и бегал речиси 18 часа, пренесува порталот Србија денес.

“Во утринските часови, кога се разбудив почна церемонијата и ми беше мило што јас ќе имав можност да ги видам нивните традиционални носии и обичаи. Кога ги прашав што тие прават, ми рекоа дека тоа е свадба. Но, кога го прашав чија, тие се изненаденија и ме погледна и покажаа кон мене – свадбата била моја. Бегав повеќе од 18 часа. При тоа бегство јас се разболев, а дури и на моменти мислев дека жив нема да се вратам дома … Јас заскитав кај друго племе, управувано од матријахат. Жените дури и само тие имаат право на сопственост! Мажите дури немаа своја облека. Таму ме лекуваше локалниот „врач„ вештерка – лекар. Тој тврдеше дека претходното племе фрлило магија врз мене”, опишува Виктор.

Извор: Локално.мк

 

 

 

SEMM baner MK

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен состав се донесоа следниве заклучоци:

  • За спроведувањето и реализацијата на препораките за ограничено движење на граѓаните на јавните места и во институциите, Општина Велес ќе ја известува јавноста преку официјалната интернет страница, преку официјалните социјални мрежи, како и преку електронските и пишани локални медиуми;
  • Поради неисправноста на водата во село Сопот за потребите на жителите од село Сопот, Општина Велес обезбедува достава на канистер со вода за техничка употреба и флаширана вода за пиење.

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Предложената мерка, Малиот пазар во „Нова населба”,
да остане затворен за работа, останува во сила;
- ЈКП „Дервен” да донесе Одлука во врска со работењето
на Градскиот пазар да работи секој ден, од 06:00 до
13:00 часот;
- Да се ограничи продажбата исклучиво само на
земјоделски производи (овошје, зеленчук и други
прехрамбени производи);
- Прехрамбените производи да бидат изложени на секоја
втора тезга во редот;
- Да се изврши оградување на паркинг просторот надвор
од пазарот, да не се дозволува продажба на производи;
- Да се регулира влегувањето и излегувањето на
посетителите во пазарот, со два влезови;
- Пред влезовите да се забележи влегувањето преку
двајца редари и да се внимава на физичикото
растојание при влегувањето;
- Задолжително носење на заштита опрема (маски и
ракавици) на продавачите;
- На влезовите да биде поставено средство за
дезинфицирање и маски за потребите на купувачите;
- Местото на продажба на производи од ист вид, се
утврдува од раководителот на ЈП Пазари при
доделувањето на тезгата за продажба;
- ЈКП „Дервен” се задолжува преку јасно видливо
известување до граѓаните да го определи
времетраењето на задржување на купувачот во пазарот;

- По препораки на Светската Здравствена Организација
(СЗО) ЈКП „Дервен” од денес врши зголемување на
нивото на хлор во водоснабдителниот систем по 0,5 ml/L
милиграми на литар резидуален хлор во градскиот
водоснабдителен систем;
- Согласно Оперативниот план за дезинфицирање се
задолжува ЈКП „Дервен” да спроведе дезинфицирање на
на детските забавни паркови, спортските терени,
патеката околу езерото „Младост” и други јавни
површини во градот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се задолжуваат мобилните тимови на МВР – СВР Велес
на двата пунктови при влезот во град Велес, одредени
на улиците „Вардарска” и „Димитар Влахов”, да вршат
редовна контрола на физичката состојба на учесниците
во сообраќајот, како и дезинфенкција на возилата;
- Се задолжува МВР – СВР Велес да одреди тимови кои
ќе вршат контрола на движењето на граѓаните кон езеро
„Младост”;
- МВР одредува една патрола со двајца униформирани
полицајци за воведување на ред на влезовите на
пазарот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се упатуваат управителите на згради, претседателите
или претставници на куќните совети на станбените
згради, да стапат во контакт со Центарот за јавно здравје
со цел добивање конкретни информации за начинот на
употреба на средства за дезинфицирање на зедничките
простории, телефон за контакт: 078 246 729.

 

 

 

 
   
   
   
   

Најново